Hrnkový koláč s čokoládou a jablky

Výborný hrnkový recept na koláč z jablek a čokolády, který budete mít rádi nejen na podzim. Perfektní dezert ke kávě, nebo čaji.

Ingredience:

  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 3/2 hrnku strouhaného jablka
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 120 g čokolády (zvolíme dle chuti, lze použít bílou, mléčnou nebo i hořkou)
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • tuk na vymazání
  • mouka na vysypání
  • cukr moučka na ozdobu


Postup:

  1. Při odměření budeme potřebovat hrnek (ideálně o objemu 250 ml).
  2. Nastrouháme čokoládu a oloupaná jablka.
  3. Vyšleháme vejce s cukrem, citrónovou kůrou, mlékem a olejem. Do vzniklé směsi přidáme jablka, čokoládu, mouku a prášek do pečiva.
  4. Do připravené formy, kterou vymažeme a vysypeme moukou dáme těsto, které uhladíme do roviny. 
  5. Předehřejeme troubu na 180 °C a koláč pečeme dozlatova.
  6. Dle chuti můžeme koláč s jablky a čokoládou posypat ještě moučkovým cukrem.
  7. Upečený koláč necháme vychladnout, podáváme studený například ke kávě.


Tip:

Pokud nechceme jablko strouhat, můžeme ho například nakrájet na plátky, nebo menší kostičky.