Hovězí maso se znojemskou omáčkou

Jedna z tradičních českých omáček z proslulých znojemských okurek.

Ingredience:

  • 800 g hovězího zadního masa
  • 3 středně velké cibule
  • 80 g slaniny nebo špeku
  • sůl
  • mletý pepř
  • 4 lžíce oleje nebo sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 5 lžic nakrájených sterilovaných znojemských okurek

 

Postup:
1. Hovězí maso odblaníme a prošpikujeme ho slaninou, kterou jsme si předem nakrájeli na drobné hranolky. Aby se nám se slaninou lépe pracovalo, můžeme ji na chvilku odložit do mrazničky.
2. Prošpikované maso osolíme, opepříme a ze všech stran osmahneme v hrnci na rozpuštěném sádle nebo oleji. Jakmile se maso zatáhne, vyjmeme ho z hrnce ven.
3. Oloupanou cibuli na jemno nasekáme a na výpeku z masa za stálého míchání orestujeme do pěkné zlato hnědé barvy. Barva cibule dělá i barvu omáčky, proto je potřeba míchat poctivě a cibulku nepřepálit. K cibuli můžeme před koncem restování přidat lžíci drobně nakrájené slaniny. Zlepší se tím vůně i chuť omáčky.
4. Cibulkový základ na omáčku zaprášíme hladkou moukou, za stálého míchání ji orestujeme a poté podlijeme studenou vodou. Dobře rozmícháme.
5. Do omáčky vložíme opečený kus hovězího masa a pod poklicí zvolna dusíme tak dlouho, dokud maso nebude dokonale měkké, tj. cca 1 hodinu.
6. Okurky nakrájené na drobné kostičky osmahneme na pánvičce s kouskem slaniny a poté je přidáme do hotové omáčky.
7. Maso vyjmeme a nakrájíme na plátky.
8. Hovězí maso po znojemsku podáváme nejčastěji s houskovým knedlíkem nebo dušenou rýží. Trochu okurek se slaninou si můžeme nechat stranou a omáčku jimi posypat.