Hovězí maso se znojemskou omáčkou
Jedna z tradičních českých omáček z proslulých znojemských okurek.
Ingredience:
- 800 g hovězího zadního masa
 - 3 středně velké cibule
 - 80 g slaniny nebo špeku
 - sůl
 - mletý pepř
 - 4 lžíce oleje nebo sádla
 - 2 lžíce hladké mouky
 - 5 lžic nakrájených sterilovaných znojemských okurek
 
Postup:
- Hovězí maso odblaníme a prošpikujeme ho slaninou, kterou jsme si předem nakrájeli na drobné hranolky. Aby se nám se slaninou lépe pracovalo, můžeme ji na chvilku odložit do mrazničky.
 - Prošpikované maso osolíme, opepříme a ze všech stran osmahneme v hrnci na rozpuštěném sádle, nebo oleji. Jakmile se maso zatáhne, vyjmeme ho z hrnce ven.
 - Oloupanou cibuli najemno nasekáme a na výpeku z masa za stálého míchání orestujeme do pěkné zlato hnědé barvy. Barva cibule dělá i barvu omáčky, proto je potřeba míchat poctivě a cibulku nepřepálit. K cibuli můžeme před koncem restování přidat lžíci drobně nakrájené slaniny. Zlepší se tím vůně i chuť omáčky.
 - Cibulkový základ na omáčku zaprášíme hladkou moukou, za stálého míchání ji orestujeme a poté podlijeme studenou vodou. Dobře rozmícháme.
 - Do omáčky vložíme opečený kus hovězího masa a pod poklicí zvolna dusíme tak dlouho, dokud maso nebude dokonale měkké (záleží na masu, přibližná doba je 1 hodina).
 - Okurky nakrájené na drobné kostičky osmahneme na pánvičce s kouskem slaniny a poté je přidáme do hotové omáčky.
 - Maso vyjmeme a nakrájíme na plátky.
 - Hovězí maso po znojemsku podáváme nejčastěji s houskovým knedlíkem nebo dušenou rýží. Trochu okurek se slaninou si můžeme nechat stranou a omáčku jimi posypat.
 
Tip:
Recept je na klasickou omáčku, za roky existence receptu si jí každý postupně upravil, někdo do receptu přidává hrášek, někdo přidává orestované a na plátky nakrájené žampiony, velmi časté je přidání natvrdo uvařeného a nakrájeného vejce.