
Odebírejte nás na YouTube
Houskové knedlíky
Houskové knedlíky jsou nepostradatelnou součástí české kuchyně. Skvěle doplní svíčkovou, guláš i další tradiční pokrmy.
Ingredience:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 2 ks staršího rohlíku
- 2 ks vejce
- 20 g droždí
Postup:
- Starší pečivo (housky nebo rohlíky) nakrájíme na malé kostičky a dáme stranou. Starší pečivo pomůže knedlíkům udržet správnou konzistenci.
- Do velké mísy vsypeme mouku, přilijeme mléko, přidáme vejce, droždí, špetku soli a cukru. Všechny suroviny důkladně propracujeme, aby vzniklo hladké těsto.
- Do těsta vmícháme nakrájené pečivo a znovu ho dobře prohněteme. Mělo by být vláčné, ale ne příliš lepivé.
- Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (asi 45–60 minut).
- Vykynuté těsto přendáme na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme ho na tři stejné díly. Z každého vyválíme šišku a položíme je na desku. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut dokynout.
- Do velkého hrnce přivedeme k varu vodu. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme 10 minut. Poté je otočíme a vaříme dalších 10 minut.
- Uvařené knedlíky vyndáme z vody a ihned je můžeme nakrájet nití, aby zůstaly nadýchané. Pokud je krájíme později, použijeme ostrý nůž.
Tip:
Knedlíky chutnají nejlépe čerstvé, ale lze je i zamrazit a později ohřát v páře.