Houskové knedlíky

Odebírejte nás na YouTube

Houskové knedlíky

Houskové knedlíky jsou nepostradatelnou součástí české kuchyně. Skvěle doplní svíčkovou, guláš i další tradiční pokrmy.

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 ks staršího rohlíku
  • 2 ks vejce
  • 20 g droždí

 

Postup:

  1. Starší pečivo (housky nebo rohlíky) nakrájíme na malé kostičky a dáme stranou. Starší pečivo pomůže knedlíkům udržet správnou konzistenci.
  2. Do velké mísy vsypeme mouku, přilijeme mléko, přidáme vejce, droždí, špetku soli a cukru. Všechny suroviny důkladně propracujeme, aby vzniklo hladké těsto.
  3. Do těsta vmícháme nakrájené pečivo a znovu ho dobře prohněteme. Mělo by být vláčné, ale ne příliš lepivé.
  4. Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (asi 45–60 minut).
  5. Vykynuté těsto přendáme na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme ho na tři stejné díly. Z každého vyválíme šišku a položíme je na desku. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut dokynout.
  6. Do velkého hrnce přivedeme k varu vodu. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme 10 minut. Poté je otočíme a vaříme dalších 10 minut.
  7. Uvařené knedlíky vyndáme z vody a ihned je můžeme nakrájet nití, aby zůstaly nadýchané. Pokud je krájíme později, použijeme ostrý nůž.


Tip:

Knedlíky chutnají nejlépe čerstvé, ale lze je i zamrazit a později ohřát v páře.