Holandská omáčka

Jedna z nejznámějších omáček, základní holandská omáčka.

Ingredience:

  • 4 žloutky
  • 100 g másla
  • 1 lžíce citronové šťávy (případně lze použít i limetku)
  • sůl
  • mletý pepř
  • cayenský pepř

 

Postup:

  1. V misce (nerez nebo z varného skla) šleháme žloutky s citronovou šťávou tak dlouho, až se hmota zdvojnásobí. Potom vezmeme tuto misku a dáme ji na hrnec s horkou vodou (voda se nesmí vařit, musí být jen tak akorát u bodu varu, miska se nesmí vody dotýkat – z vajec by byla míchaná vajíčka).
  2. Za stálého šlehání přidáváme do vajec pomalounku rozpuštěné máslo. Pokračujeme ve šlehání, dokud hmota nezhoustne a nezdvojnásobí se její množství.
  3. Sundáme z ohně a zašleháme do omáčky sůl s pepřem. Pokud bychom měli omáčku příliš hustou, zašleháme do ní pár kapek horké vody.