Odebírejte nás na YouTube
Glazovaná šunka
Pečená šunka potíraná při pečení cukrovo-ananasovým nálevem.
Ingredience:
- 5 kg šunky v celku
- 100 g cukru
- 6 ks hřebíčku
- 6 ks plátků ananasu
- 1 lžíce zeleného pepře
- 1 lžíce mletého hořčičného semínka
- 1/2 lžíce mletého zázvoru
- 1/2 lžíce česnekového prášku (sušený česnek)
- 250 ml ananasové šťávy
- špetka soli
Postup:
- Nejprve šunku necháme ve studené vodě máčet 12 hodin.
- Osušíme ji, položíme kůží dolů na rošt do trouby a postavíme pod ní pekáč.
- Šunku pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 150 minut.
- Jakmile je upečená, vytáhneme ji, necháme vychladnout a odřízneme jí kůži.
- Vrstvu tuku nařežeme do kosočtverců.
- Ananasovou šťávu svaříme s cukrem a kořením, touto směsí pak maso pokropíme.
- Do zářezů zasuneme jednotlivé hřebíčky.
- Takto upravenou šunku dáme znovu péci na 30 minut při teplotě kolem 220 °C.
- Při pečení ji po pěti minutách potíráme ananasovou šťávou a 10 minut před koncem pečení na šunku poklademe kolečka ananasu, kdy středy ananasu vyplníme zeleným pepřem.
- Po dopečení šunku naporcujeme na plátky a podáváme jak teplou, tak i za studena, jednotlivé porce zdobíme kolečkem ananasu s pepřem.