Friko polévka

Odebírejte nás na YouTube

Friko polévka

Smetanová polévka z jižních Čech. Se třemi druhy cibule, brambory, smetanou a naloženými houbami.

Ingredience:

  • 6 ks větších brambor
  • 3 ks vajec vařených natvrdo
  • 1 ks velké červená cibule
  • 1 ks menší cibule
  • 1 ks jarní cibule
  • 250 ml smetany ke šlehání (33 procentní)
  • 250 ml nakládaných hub (i s nálevem)
  • ¼ hrnku hladké mouky
  • 5 ks kuliček nového koření
  • 5 ks kuliček celého pepře
  • 1 ks bobkového listu
  • 4 lžíce lžíce slunečnicového oleje
  • 3 lžíce octa
  • cukr
  • sůl

 

Postup:

  1. Oloupanou červenou cibuli, jarní cibulku, klasickou cibuli a oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostičky.
  2. Z jarní cibulky si dáme na stranu pár zelených pokrájených výhonků, jimiž ozdobíme naservírovanou polévku.
  3. Cibuli pokrájíme nadrobno, brambory na kostičky 1 – 1,5 cm.
  4. Na čtyřech polévkových lžících rozpáleného slunečnicového oleje dozlatova restujeme veškerou cibuli, brambory a veškeré koření.
  5. Dozlatova orestovanou cibuli a brambory zalijeme vodou a osolíme dle chuti.
  6. Do polévky vlijeme půl malé sklenice nakládaných houbiček i s veškerou naloženou zeleninou, takto polévku vaříme do změknutí cibule i brambor.
  7. Jakmile je vše uvařené doměkka, přilijeme ocet, přidáme cukr (dle vlastní chuti), polévku dobře promícháme a opět chvíli vaříme.
  8. V závěru si v hrníčku rozkvedláme ¼ hrnku hladké mouky s vodou a tím polévku zahustíme (hustá je nejlepší).
  9. Polévku dál vaříme a promícháváme, aby se nám nevytvořily moučné žmolky.
  10. Zcela na závěr vlijeme do polévky smetanu, dobře promícháme a vaříme nanejvýš ještě tři minuty.
  11. Oloupeme vejce uvařená natvrdo a pokrájená dle fantazie je položíme navrch na již naservírovanou polévku.