Domácí koblihy

Domácí koblihy plněné marmeládou jsou nadýchané, voňavé a můžete si je naplnit čím chcete.

Ingredience:

  • 50 g másla 
  • 40 g moučkového cukru 
  • 4 žloutky 
  • 1 vanilkový cukr 
  • 1 lžíce citronové šťávy 
  • 3 lžíce rumu 
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička cukru 
  • 30 g droždí (lepší je čerstvé) 
  • 500 g hladké mouky 
  • 1/2 lžičky soli 
  • meruňkový džem nebo jiný podle chuti
  • tuk na smažení 
  • vanilkový cukr na ozdobení


Postup:

  1. Připravíme si všechny ingredience, tak aby měli všechny pokojovou teplotu.
  2. Máslo společně lžičkou cukru utřeme do pěny a postupně přidáme žloutky, vanilkový cukr, citrónovou šťávu a na závěr rum.
  3. Do 100 ml vlažného mléka přidáme droždí (ne v celku, ale rozdrobené) + lžíci mouky a promícháme. Kvásek přikrejeme utěrkou a necháme na teplém místě přibližně 10 minut.
  4. Do směsi ze žloutků a másla přidáme kvásek, 500 g mouky, zbytek mléka a 1/2 lžičky soli. Vše důkladně propracujeme a připravíme těsto, které na konec poprášíme moukou a necháme hodinu kynout v nějaké větší nádobě (opět přikryjeme utěrkou).
  5. Připravené těsto dáme na pomoučněný vál vyválíme přibližně 1 cm vysokou placku.
  6. Tvořítkem, nebo sklenicí si naznačíme na jednu polovinu těsta budoucí koblížky (nevykrajujeme jen naznačíme). Doprostřed vyznačených kruhů dáme námi vybranou náplň.
  7. Druhou polovinu těsta přehneme přes tu první. Těsto kolem náplně (kolem hrbolků) trochu prsty přitiskneme, aby se spojilo a tvořítkem vyřízneme. Takto připravené koblížky necháme stranou vykynout (přibližně 20 minut stačí).
  8. Do vysoké pánve dáme hodně tuku (aby koblihy v něm plavali) a rozpálíme ho na střední teplotu. 
  9. Koblížky smažíme dozlatova z obou stran, necháme okapat na ubrousku, nebo lépe na sítku (aby se nám na koblížky nepřilepili ubrousky).
  10. hotové koblihy posypeme vanilkovým cukrem a můžeme podávat.