Čokoládový dort
Lahodný dort z vysokoprocentní čokolády.
Ingredience:
- 200 g tmavé čokolády s aspoň 60% podílem kakaové hmoty
 - 200 g másla nakrájeného
 - na kousky + na vymazání formy
 - 1 lžíce instantní kávy
 - 170 g hladké mouky
 - 1 lžička prášku do pečiva
 - ¼ lžičky sody
 - 200 g přírodního cukru typu muscovado
 - 200 g přírodního krupicového cukru
 - 25 g tmavého kakaa holandského typu nebo tzv. cukrářského kakaa
 - 3 středně velká vejce
 - 75 ml (5 lžic) podmáslí
 - strouhaná čokoláda nebo čokoládové hoblinky na ozdobu
 - 200 g kvalitní tmavé čokolády (viz výše), nalámané
 - 280 ml smetany ke šlehání
 - 2 lžíce přírodního krupicového cukru
 
Postup:
- Ve vodní lázni rozehřejeme na kousky nakrájenou čokoládu, poté přidáme na kousky pokrájené máslo, které necháme v čokoládě rozpustit, aby vznikla jednolitá hmota.
 - Poté přidáme instantní kávu (nebo aroma). Vzniklou hmotu nalijeme do mísy a necháme chvíli chladnout.
 - Následně přidáme cukr, vidličkou našlehaná vajíčka a mléko, přičemž každé zvlášť šlehačem do těsta zašleháme. Dále přidáme mouku, kakao a na závěr kypřící prášek. Vše prosejeme pomocí sítka a promícháme.
 - Vzniklé těsto nyní můžeme vlít do předem vymazané a moukou vysypané formy. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 160 °C na 60 minut.
 - Přelivu či polevy docílíme tak, že do hrnce nalijeme šlehačku. Když téměř dosáhne varu, vypneme plotýnku a poté přidáme nasekanou čokoládu, kterou necháme rozpustit.
 - Polevou lze dort polít (předtím je třeba nechat polevu trochu zchladnout, aby nebyla tolik tekutá) a dort dáme do lednice ztuhnout úplně, či podáváme jako přeliv (nejlépe teplý) přímo na ukrojený kousek dortu.