Odebírejte nás na YouTube
Chilli švestková omáčka
Doma vyrobená pikantní sladko-kyselá omáčka, skvělá k pečeným, dušeným, či grilovaným masům, do omáček apod.
Ingredience:
- 1,5 kg vypeckovaných švestek
- 750 g krupicového cukru
- 750 ml vinného octa
- 4 ks sušené chilli papričky
- 4 ks stroužky česneku
- 4 ks mleté hřebíčky
- 1 ks kousek čerstvého zázvoru
- 1 lžička soli
- špetka mletého nového koření
Postup:
- Pěkně vyzrálé švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme.
- V hrnci se silným dnem smícháme švestičky, ocet (bílý, ale stejný efekt bude mít i červený nebo kombinace obou), drcený česnek, chilli, sůl a zázvor, přivedeme zvolna k varu a za stálého míchání vaříme 45 min nebo až má směs konzistenci kaše.
- Poté přidáme cukr, nové koření a hřebíčky, znovu přivedeme k varu a za jemného probublávání vaříme dalších 30 min.
- Ponorným mixérem rozmixujeme a naplníme do čistých, suchých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru, v této poloze necháme vychladnout.
Tip:
V kroku číslo dvě můžeme ještě přidat na kousky nakrájená jablka (dvě jablka zbavená jádřinců).