Česnekové trojhránky

Slaný dezert s typickou chutí a vůní po česneku plněný šunkou a sýrem, zdobený sezamem a hrubozrnnou solí.

Ingredience (těsto):

  • 750 g polohrubé mouky
  • 50 g sádla
  • 500 ml mléka
  • 50 ml oleje
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 ks (42 g) droždí

 

Ingredience (náplň):

  • 250 g másla
  • 200 g šunky nebo jiné uzeniny
  • 200 g nastrouhaného sýra
  • 2 lžičky soli
  • 1 palice česneku

 

Ingredience (ostatní):

  • bílek na potření
  • na posyp sezam, hrubozrnná sůl...

 

Postup:

1. Do pekárny vložíme ingredience určené na těsto v pořadí zvyklém: napřed tekuté, poté sypké a zapneme program „těsto“.
2. Změklé máslo rozmícháme s utřenými stroužky česneku a solí.
3. Vykynuté těsto si rozdělíme na 4 díly a každý díl vyválíme do tvaru obdélníku, potřeme česnekovým máslem, posypeme na nudličky pokrájenou šunkou a nastrouhaným sýrem, zavineme jako závin.
4. Potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme sezamem a hrubozrnnou solí, položíme na plech vyložený papírem na pečení.
5. Dáme péci do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme dozlatova.
6. Prochladlý dezert krájíme šikmo na úhledné trojhránky.

 

TIP:

Dá se samozřejmě udělat bez pomocí trouby na pečení, jen těsto musíme dobře vypracovat ručně nebo hnětačem, pak ho necháme kynout obvyklým způsobem pod čistou utěrkou na teplém místě.