Bramborový guláš

Klasika české kuchyně, guláš z brambor, vývaru z kostí, slaniny a dalších ingrediencí, případně nastavený uzeninou nebo vařeným hovězím masem.

Ingredience:

  • 1200 g loupaných brambor
  • 800 g vývaru z kostí
  • 170 g cibule
  • 80 g slaniny bez kůže
  • 40 g tuku
  • 40 g hladké mouky
  • 20 g oloupaného česneku
  • 10 g mleté červené papriky
  • 10 g soli
  • 1 g mletého černého pepře
  • 1 g kmínu

 

Postup:

1. Jemně nakrájenou cibuli orestujeme dorůžova na slanině nakrájené na kostky a částečně roztavené.
2. Zaprášíme paprikou, zpěníme, přidáme kmín a zalijeme vývarem, vše přivedeme k varu.
3. Do vařícího základu vložíme opláchnuté, na větší kousky nakrájené brambory, mírně osolíme a opepříme.
4. Chvíli dusíme pod poklicí na mírném ohni.
5. Částečně podušené brambory zahustíme světlou zásmažkou připravenou z tuku a z prosáté mouky.
6. Guláš dochutíme rozetřeným česnekem, případně přidáme sůl a za občasného promíchání dovaříme brambory doměkka.

 

Doporučení:

Vývar z bílých kostí můžeme nahradit kostkami masoxu nebo vývarem v prášku. Guláš můžeme nastavit uzeninou nebo i vařeným hovězím masem.