Odebírejte nás na YouTube
Borůvková domácí zmrzlina
Poctivá zmrzlina vyrobená doma z borůvek, kysané smetany, salka a vajíček, na kterou není třeba zmrzlinovač.
Ingredience:
- 150 g borůvek (+ asi 3 hrsti na závěr do hotové směsi)
- 400 g zakysané smetany
- 100 g salka
- 100 ml smetany na vaření
- 2 lžíce cukru krystal
- 2 ks žloutku
- sníh ze dvou bílků
Postup:
- Žloutky ušleháme s cukrem do husté pěny.
- Do směsi přidáme salko, smetanu na vaření a kysanou smetanu.
- Propracovanou směs ochutnáme a podle potřeby dosladíme.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh a pozvolna jej do žloutkové směsi vmícháme.
- Zhruba osm lžic směsi přelijeme do jiné misky, přidáme borůvky, které nahrubo rozmačkáme a promícháme.
- Do nádoby, kterou lze uzvařít, nalijeme žloutkovo-smetanovou směs, pak ovocnou a lehce vidličkou promícháme, aby se obě hmoty nespojily, ale vytvořily mozaiku.
- Nakonec do misky naházíme zbylé borůvky.
- Uložíme do mrazáku na několik hodin.