Borůvková domácí zmrzlina

Poctivá zmrzlina vyrobená doma z borůvek, kysané smetany, salka a vajíček, na kterou není třeba zmrzlinovač.

Ingredience:

  • 150 g borůvek (+ asi 3 hrsti na závěr do hotové směsi)
  • 400 g zakysané smetany
  • 100 g salka
  • 100 ml smetany na vaření
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 2 ks žloutku
  • sníh ze dvou bílků

 

Postup:

1. Žloutky ušleháme s cukrem do husté bílé pěny.
2. Do směsi přidáme salko, smetanu na vaření a kysané smetany.
3. Podle potřeby dosladíme.
4. Z bílků ušleháme tuhý sníh a pozvolna jej do žloutkové směsi vmícháme.
5. Asi osm lžic směsi přelijeme do jiné misky, přidáme borůvky, které nahrubo rozmačkáme a promícháme.
6. Do nádoby, kterou lze uzvařít, nalijeme žloutkovo-smetanovou směs, pak ovocnou a lehce vidličkou promícháme, aby se obě hmoty nespojily, ale vytvořily mozaiku.
7. Nakonec do misky naházíme zbylé borůvky.
8. Uložíme do mrazáku na několik hodin.