Beleše s tvarohem

Recept našich babiček, chutná sladká obdoba bavorských vdolečků.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 30 g droždí
  • 300 ml mléka
  • 1 lžíce pískového cukru
  • marmeláda
  • moučkový cukr
  • olej na smažení
  • sůl

 

Postup:
1. Smícháme spolu droždí, mouku, cukr a 100 ml mléka, vytvoříme tak kvásek, necháme ho vzejít.
2. Ke kvásku přidáme zbylé mléko a mouku, mírně osolíme a pak vypracujeme hladké těsto.
3. Z těsta vytvarujeme jednotlivé bochánky, které necháme, na pomoučeném vále 15-20 minut, kynout.
4. Rozpálíme olej a vytahané bochánky postupně osmažíme, po obou stranách, dozlatova.
5. Ovocnou zavařeninu smícháme 1:1 s tvarohem a touto směsí potřeme jednotlivé beleše.
6. Nakonec přidáme lžíci marmelády a lžíci zakysané smetany, beleše posypeme moučkovým cukrem a můžeme servírovat.

 

TIP:

Místo marmelády můžeme použít povidla. Pokud nemáme po ruce zakysanou smetanu, můžeme beleše potřít jen marmeládou a případně i posypat mákem, ořechy, nebo kandovaným ovocem.