Odebírejte nás na YouTube
Baklava
Baklava je úžasný a velmi sladký dezert z listového těsta, který navíc zvládne i úplný začátečník.
Ingredience (těsto):
- 450 g listového těsta
- 120 g másla
- 1,5 lžičky cukru
- 1,5 lžičky skořice
- nasekané/namleté vlašské ořechy
Ingredience (sirup):
- 340 g cukru
- 340 ml vody
- 6 lžicí medu
- 1 lžíci citrónové šťávy
Postup:
- Připravíme si v menším hrnci sirup, tak že všechny ingredience smícháme a povaříme na mírném ohni, než se nám cukr rozpustí, poté vaříme na větší výkon dokud nám sirup nezhoustne a dáme stranou zchladnout.
- Předehřejeme si troubu přibližně na 180 °C a máslem si vymažeme formu velikou přibližně 30x20 cm (můžeme zvolit i větší, ale budeme potřebovat více ingrediencí).
- Nyní si připravíme listové těsto, které si rozdělíme na tři části a každou vyválíme (nemusíme najednou, stačí postupně jak je budeme potřebovat).
- Stranou si smícháme ořechy s cukrem a skořicí.
- Na dno vymazané formy dáme první plát těsta a ten pokryjeme polovinou ořechové směsi.
- Přikryjeme druhým plátem těsta a použijeme zbylou ořechovou směs.
- Zakryjeme posledním plátem těsta, potřeme ho máslem a nařízneme do kosočtverců, nebo do čtverců (jen naříznout, nesmíme těsto proříznout).
- Těsto trochu pokropíme vodou a necháme péct v předehřáté troubě půl hodiny.
- Poté zvýšíme teplotu a pečeme dokřupava přibližně 15 minut (tak, aby byl moučník hotový, ale nesmíme ho spálit).
- Hotový moučník vyndáme z trouby a ještě za tepla zalijeme rovnoměrně sirupem.
- Necháme moučník vychladnout a můžeme ho podávat například k odpolední kávě.
Tip:
Místo vlašských ořechů můžeme použít pistácie.