Baklava

Baklava je úžasný a velmi sladký dezert z listového těsta, který navíc zvládne i úplný začátečník.

Ingredience (těsto):

  • 450 g listového těsta
  • 120 g másla
  • 1,5 lžičky cukru
  • 1,5 lžičky skořice
  • nasekané/namleté vlašské ořechy


Ingredience (sirup):

  • 340 g cukru
  • 340 ml vody
  • 6 lžicí medu
  • 1 lžíci citrónové šťávy


Postup:

  1. Připravíme si v menším hrnci sirup, tak že všechny ingredience smícháme a povaříme na mírném ohni, než se nám cukr rozpustí, poté vaříme na větší výkon dokud nám sirup nezhoustne a dáme stranou zchladnout.
  2. Předehřejeme si troubu přibližně na 180 °C a máslem si vymažeme formu velikou přibližně 30x20 cm (můžeme zvolit i větší, ale budeme potřebovat více ingrediencí).
  3. Nyní si připravíme listové těsto, které si rozdělíme na tři části a každou vyválíme (nemusíme najednou, stačí postupně jak je budeme potřebovat).
  4. Stranou si smícháme ořechy s cukrem a skořicí. 
  5. Na dno vymazané formy dáme první plát těsta a ten pokryjeme polovinou ořechové směsi.
  6. Přikryjeme druhým plátem těsta a použijeme zbylou ořechovou směs.
  7. Zakryjeme posledním plátem těsta, potřeme ho máslem a nařízneme do kosočtverců, nebo do čtverců (jen naříznout, nesmíme těsto proříznout).
  8. Těsto trochu pokropíme vodou a necháme péct v předehřáté troubě půl hodiny.
  9. Poté zvýšíme teplotu a pečeme dokřupava přibližně 15 minut (tak, aby byl moučník hotový, ale nesmíme ho spálit).
  10. Hotový moučník vyndáme z trouby a ještě za tepla zalijeme rovnoměrně sirupem. 
  11. Necháme moučník vychladnout a můžeme ho podávat například k odpolední kávě.


Tip:

Místo vlašských ořechů můžeme použít pistácie.