Zimní čaj

Čaj na zahřátí za dlouhých zimních večerů.

Ingredience (na 1 kg ovoce):

  • ovoce jahody, maliny, jablka, hrušky, broskve, nejvíce by mělo být rybízu
  • 125 g cukr
  • 2 ks hřebíček
  • badyán
  • 1 voda
  • 0,3 l hnědý rum
  • skořice v množství podle vaší chuti

 

Postup:

  1. Drobné ovoce ponecháme v celku, větší nakrájíme na menší kousky (přibližně stejně velké) a dáme vařit do hrnce s cukrem, vodou a kořením.
  2. Vše povaříme cca 20 minut a nakonec přidáme rum.
  3. Čaj ihned dáváme do sklenic, zavíčkujeme a "zavaříme" otočením dna vzhůru.
  4. Množství, které dáváme do hrnku se liší, podle toho jaké jsme zvolili ovoce, nicméně 1 - 2 lžíce postačí. V hrnku směs promícháme s horkou vodou a necháme pár minutek odležet, než budeme pít.