Odebírejte nás na YouTube
Tradiční americký jablkový koláč
Americký jablečný koláč, v překladu Apple Pie, je již od 30. let 20. století jedním ze symbolů té „pravé“ Ameriky.
Ingredience:
- 250 g polohrubé mouky
- 200 g cukru krupice
- 145 g másla
- 120 ml ledové vody
- 8 ks velkých, sladkých jablek
- 3 g skořice
- 3 g soli
Postup:
- Ve větší míse spolu smícháme mouku se solí, po částech vmícháme povolené máslo (2 lžíce si necháme na později).
- Do těsta dále po lžičkách přidáme studenou vodu, vytvoříme z něj dvě koule (jednu větší a jednu menší na zaklopení), ty následně zabalíme do igelitového pytlíku či potravinářské folie a nejméně na 4 hodiny, raději však po celou noc je necháme v lednici odležet.
- Větší těsto opět prohněteme a vyplníme jím dno i strany formy.
- V druhé větší míse spolu smícháme jablka nakrájená na plátky, cukr, lžíci polohrubé mouky a skořici, vše důkladně promícháme, náplň poklademe na těsto ve formě.
- Navrch těsta dáme zbývající máslo, koláč překryjeme plackou ze zbývajícího těsta a dokonale utěsníme, případné přebývající okraje můžeme odstranit.
- Do těsta nakonec špejlí uděláme několik dírek, aby mohla pára z jablek kudy utíkat.
- Koláč pečeme v předehřáté troubě na 200 °C zhruba 1 hodinu, až těsto zezlátne.