Rybízový sirup

Domácí sirup z červeného nebo černého rybízu.

Ingredience:

  • Rybíz černý nebo červený
  • cukr
  • kyselina citrónová

 

Postup:

Rybíz odstopkujeme, propláchneme, rozmačkáme, přidáme trochu vody, aby byl ponořený (nebo více dle vlastní úvahy). Necháme do druhého dne, občas promíchám. Nesmí ale moc zkvasit. Pak přes gázu, nebo řídké plátno zlehka procedíme a velmi lehce vymačkáme, odměříme a dáme do větší nádoby. Zahřejeme zhruba na 70°C a přidáme na každý litr štávy 1,7 kg cukru a 3-10 g kyseliny citrónové. Čím víc vody, tak i více kyseliny citrónové. Zahřejeme na 85°C, mícháme, sbíráme pěnu. Ihned ještě horké plníme do lahví, zavíčkujeme, položíme a necháme vychladnout. Takto připravený sirup v lahvích nerosolovatí. Stejným postupem můžeme dělat sirup z jahod, malin, ostružin, ale přidáme více kyseliny citrónové. Čím je ovoce sladší,tak více kyseliny citrónové.