Odebírejte nás na YouTube
Masová bábovka plněná vejci
Například na velikonočním stole se tato bábovka z mletého masa, vajec a dalších ingrediencí vyjímá skvěle a také skvěle chutná!
Ingredience:
- 1,2 kg mletého masa (nejlépe směs hovězího a vepřového promíchané 1:1)
- 0,6 kg tenkých párků (lze vynechat)
- 300 g anglické slaniny v plátcích
- 150 g strouhanky
- 10 ks vajec
- 3 ks cibule
- 2-3 ks stroužky česneku
- 3 ks snítky nasekané petrželky
- 3 lžíce nakrájené pažitky
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce másla na vymazání formy
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- špetka muškátového oříšku
Postup:
- Přibližně 7 kusů vajíček uvaříme ve vodě natvrdo, tedy vaříme 8-10 minut, pak je zprudka zchladíme a studené oloupáme.
- Mleté maso promícháme 3 ks vejci, solí, pepřem, strouhankou, hořčicí a rajským protlakem.
- Do směsi dále přidáme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, párky (lze vynechat), pažitku a petrželku, dochutíme špetkou muškátového květu, vše důkladně promícháme.
- Formu na bábovku vymažte máslem a vyložíme plátky slaniny.
- Formu vyplníme polovinou masové směsi, povrch rovnoměrně poklademe natvrdo uvařenými celými vejci a nakonec formu dorovnáme zbytkem mletého masa.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně hodinu 60 minut, pak bábovku otočíme dnem vzhůru, postavíme na plech a pečeme ještě dalších 40 minut.
- Na plátky nakrájenou slanou bábovku podáváme jak teplou, tak i studenou, buď s různě upravenými brambory, nebo čerstvým chlebem a sladkokyselou okurkou.