Masová bábovka plněná vejci

Například na velikonočním stole se tato bábovka z mletého masa, vajec a dalších ingrediencí vyjímá skvěle a také skvěle chutná!

Ingredience:

  • 1,2 kg mletého masa (nejlépe směs hovězího a vepřového promíchané 1:1)
  • 0,6 kg tenkých párků
  • 300 g anglické slaniny v plátcích
  • 150 g strouhanky
  • 10 ks vajec
  • 3 ks cibule
  • 2-3 ks stroužky česneku
  • 3 ks snítky nasekané petrželky
  • 3 lžíce nakrájené pažitky
  • 2 lžíce ajského protlaku
  • 1 lžíce másla na vymazání formy
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • špetka muškátového oříšku

 

Postup:

1. Tak 7 kusů vajíček uvaříme ve vodě natvrdo, tedy vaříme 8-10 minut, pak je zprudka zchladíme a studené oloupáme.
2. Mleté maso promícháme 3 ks vejci, solí, pepřem, strouhankou, hořčicí a rajským protlakem.
3. Do směsi dále přidáme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, párky, pažitku a petrželku, dochutíme špetkou muškátového květu, vše důkladně promícháme.
4. Formu na bábovku vymažte máslem a vyložíme plátky slaniny.
5. Formu vyplníme polovinou masové směsi, povrch rovnoměrně poklademe natvrdo uvařenými celými vejci a nakonec formu dorovnáme zbytkem mletého masa.
6. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně hodinu 60 minut, pak bábovku otočíme dnem vzhůru, postavíme na plech a pečeme ještě dalších 40 minut.
7. Na plátky nakrájenou slanou bábovku podáváme jak teplou, tak i studenou, buď s různě upravenými brambory, nebo čerstvým chlebem a sladkokyselou okurkou.