Jahodová bowle

Nejlépe drobné lesní jahody pokapané likérem, potopené ve víně ochucené cukrem a cukrovým sirupem, těsně před podáváním zalité sodovkou nebo šumivým vínem.

Ingredience:

  • 500 g nejlépe lesních jahod
  • 200 g pískového cukru
  • 1,5 l červeného vína
  • 0,2 l cukrového sirupu
  • 3 cl maraskinového likéru (lze nahradit: griotkou nebo cherry-brandy)
  • láhev sodovky nebo láhev šumivého ovocného vína

 

Postup:

1. Očištěné jahody vložíme s cukrem ve vrstvách do velké skleněné mísy, pokapeme je maraskinovým likérem a nalijeme na ně tolik vína, aby byly potopeny, postavíme asi na 1 hodinu k ledu, občas lehce zamícháme.
2. Přilijeme zbylé vychlazené víno, podle chuti dosladíme cukrovým sirupem a znovu dáme na led nachladit.
3. Teprve těsně před samotným podáváním jahodové bowle přilijeme buď dobře vychlazenou sodovku, nebo šumivé ovocné víno.