Odebírejte nás na YouTube
Jablečný mošt
Doma vyrobený mošt z vyzrálých, nejlépe pozdějších druhů jablek.
Ingredience:
- jablka, větší množství
- drtič na ovoce nebo dřevěný tlouk
- lis na ovoce
- zavařovací hrnec
- voda
Postup:
1. Jablka dobře očistíme vodou, rozdrtíme v drtiči na ovoce nebo dřevěným tloukem a získanou hmotu ihned lisujeme, protože rozdrcená jablka na vzduchu rychle oxidují a hnědnou.
2. Vylisovanou šťávu již nijak neupravujeme, obsahuje dostatek cukru a kyselin.
3. Dobře vymyté láhve naplníme moštem, nikoli až po okraj, protože teplem se objem šťávy zvětšuje.
4. Láhve vložíme do zavařovacího hrnce, zalijeme až k hrdlům vodou a zahříváme na 75 až 80 °C.
5. Když mošt dosáhne teploty, láhve vyjmeme, uzavřeme zátkami a položíme do vodorovné polohy.
TIP:
Mošt vyrábíme z kyselejších druhů jablek, vyzrálých, nejlépe pozdějších druhů, zcele nevhodná jsou naopak moučná a přezrálá jablka.