Odebírejte nás na YouTube

Hovězí guláš

Recept na oblíbený klasický hovězí guláš připravený nejlépe z hovězí kližky.

Ingredience:

  • 1 kg hovězí kližky
  • 4 ks větší cibule
  • 3 ks stroužky česneku
  • 3 lžíce mleté červené papriky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • tmavá jíška (recept zde)
  • 300 ml vlažné vody
  • 25g másla, tuku nebo oleje
  • sůl a pepř

 

Postup:

  1. Hovězí kližku opláchneme a nakrájíme na kostky.
  2. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme v hrnci na sádle dorůžova, přidáme mletou papriku, zalijeme trochou vlažné vody, aby nám paprika nezhořkla, vložíme nakrájené maso, osolíme, dochutíme pepřem, přidáme drcený kmín, 2 lžíce rajčatového protlaku a dle potřeby přidáme vodu.
  3. Přikryjeme poklicí a dusíme zhruba 1,5-2 hodiny do změknutí masa.
  4. Přidáme tmavou jíšku, promícháme a v případě potřeby ještě zředíme teplou vodou, přidáme česnek a majoránku, ještě krátce povaříme - přibližně 15 minut.
  5. Hovězí guláš servírujeme nejlépe posypaný cibulkou.

 

Vhodné přílohy:

Čerstvé pečivo, houskový knedlík, špekové knedlíky, bramboráčky nebo vařené těstoviny.


Tip:

Konzistenci omáčky určíme množstvím vody a tmavé jíšky - množství volíme dle toho, zda máme rádi hustší, nebo řidší omáčky.

Přihlaste se, abyste mohli hodnotit.

Přihlaste se pro plný přístup

Chcete hodnotit, soutěžit nebo si užívat web bez reklam? Přihlaste se – noví uživatelé získají prvních 7 dní bez reklam zdarma.