Houbový kuba

Houbový kuba chutná skvěle nejen o Vánocích.

Ingredience:

  • 750 ml masového vývaru
  • 300 g trhaných krupek (ječné kroupy, tzv. lámanky)
  • 250 ml studené vody
  • 80 g sádla
  • 3 hrsti sušených hub
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 ks cibule
  • mletý kmín
  • mletý pepř
  • majoránka
  • sůl
  • tuk na vymazání zapékací misky

 

Postup:

1. Houby zalijeme vodou a necháme 2 hodiny namočené.
2. Krupky několikrát propláchneme a v cedníku necháme okapat.
3. Na polovině rozehřátého sádla dáme drobně nakrájenou cibuli zesklovatět.
4. Vmícháme krupky a za stálého míchání je krátce opražíme, směs osolíme, zalijeme vývarem a pod poklicí, na mírném plameni, uvaříme doměkka.
5. Houby vytáhneme z vody, vymačkáme a překrájíme.
6. V pánvi rozehřejeme lžíci sádla, přisypeme, houby, které 15 minut dusíme s kmínem, pak vmícháme uvařené krupky.
7. Ochutíme utřeným česnekem, solí, pepřem a majoránkou, dáme do tukem vymazané zapékací misky, zalijeme zbylým rozehřátým sádlem a v troubě vyhřáté na 190 °C zapékáme asi 25 minut.