
Francouzské brambory
Uvařené kostky rolované plece smíchané s povařenými brambory a vajíčky, zapečené v troubě dozlatova.
Ingredience:
- 1,5 kg brambor
- 500 g uzené rolované plece (případně zvolíme jinou oblíbenou uzeninu)
- 9 ks vajíček
- 2 ks cibule
- 2 dcl mléka
- 1 dcl smetany
- sádlo
- strouhanka
- mletý černý pepř
- sůl
- voda
Postup:
- Uzenou rolovanou plec opláchneme ve vlažné vodě a uvaříme v hrnci doměkka, necháme vychladnout a nakrájíme na malé kostičky.
- Brambory uvaříme ve slupce, vychladlé oloupeme a nakrájíme na plátky.
- Vejce uvaříme na tvrdo a také nakrájíme na plátky (uvaříme pouze 5 kusů, zbytek si ponecháme do další části receptu).
- Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a osmahneme na sádle dorůžova.
- Pekáč vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou, do pekáč vložíme vrstvu nakrájených brambor, které poklademe vrstvou masa, plátky vajíček a posypeme osmaženou cibulkou, mírně osolíme a opepříme.
- Na povrch dáme zbylé brambory a opět mírně osolíme.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C po dobu cca 15 minut.
- Zbylá 4 vejce rozšleháme v mléce, přidáme smetanu a vše rozmícháme, vejci zalijeme prohřáté brambory v pekáči.
- Dopečeme v troubě (stále na 190 °C), až se vejce srazí a povrch zbarví dozlatova.
- Ihned můžeme podávat, ideálně s kyselou okurkou.