Čínská pečená kachna

Kachna naditá plátky pomeranče, badyánem a skořicí, při pečení potíraná glazurou, servírovaná nakrájená na plátky.

Ingredience:

  • 1 ks kachny
  • 5 ks plátků pomerančové kůry
  • 3 ks hvězdiček badyánu
  • 1 ks svitku skořice
  • 125 ml vody
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce suchého sherry
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžičky tmavého cukru
  • 1/4 lžičky čínského koření pěti vůní (badyán, fenykl, skořice, hřebíček, pepř)

 

Postup:
1. Očištěnou kachnu omyjeme, osušíme, z břišní dutiny odstraníme přebytečný tuk, na několika místech propíchneme, pak kachnu na dvacet sekund ponoříme do vroucí vody a na dvě hodiny ji dáme chladit do ledničky.
2. Připravíme si glazuru; sójovou omáčku přivedeme na mírném ohni k varu, necháme 1 minutu probublávat, pak přidáme vodu, med, sherry, tmavý cukr, koření, promícháme a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí.
3. Do břišní dutiny kachny dáme pomerančovou kůru, badyán, skořici a svážeme ji kuchyňským provázkem nebo sepneme pomocí pečicích jehlic.
4. Kachnu potřeme glazurou, dáme prsama dolů na poolejovanou mřížku v pekáčku vyloženém alobalem, pečeme při 200 °C hodinu za častého potírání glazurou.
5. Pak kachnu obrátíme a pečeme další hodinu doměkka, za častého potírání.
6. Kachnu podáváme nakrájenou na plátky.