Odebírejte nás na YouTube
Chlupaté knedlíky
Brambory vařené i syrové, zahuštěné hrubou moukou, uvařené v osolené vodě doměkka.
Ingredience:
- 500 g syrových brambor
- 150 g vařených brambor
- 150 g hrubé mouky
- 1 ks vejce
- trochu mléka
- sůl
Postup:
- Oloupané syrové brambory omyjeme, nastrouháme, dáme na cedník, polijeme horkým mlékem, přikryjeme a necháme okapat.
- Dáme do mísy, přidáme na jemno nastrouhané uvařené brambory, sůl, rozklepnuté vejce a postupně přidáváme hrubou mouku a vypracováváme tužší těsto.
- Vyrobíme knedlíky střední velikosti a dáme je vařit na 15-20 minut (podle velikosti knedlíků) do vroucí a osolené vody.
- Po chvíli vaření je opatrně vařečkou nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu.
TIP:
Uvařené chlupaté knedlíky rozkrojíme a podáváme s osmaženou cibulí nebo opečenou slaninou. Skvělé jsou i k pečenému masu a dušenému zelí.
Množství mouky záleží na druhu brambor. Méně škrobové brambory potřebují více mouky, jinak by se mohly rozvařit. Pro kontrolu si uděláme jeden knedlík a rozvaří-li se, přidáme trochu mouky.