100 %

Tzatziki

Jednoduchý recept na osvěžující řecký salát s okurkou. Tzatziki patří mezi nejznámější řecké studené omáčky. Vzniklo jako jednoduchý okurkový salát s hustým jogurtem, česnekem a bylinkami a dodnes se podává v hospodách po celém pobřeží i na ostrovech. V létě chladí, k masu se chová jako něžná protiváha a na pečivu funguje jako lehká pomazánka. Blízcí příbuzní se objevují i jinde kolem Středozemního moře. Turecký cacik a balkánský tarator sdílejí podobnou myšlenku a liší se spíš hustotou a kořením. Na domácím stole je tzatziki rychlé a přitom slavnostní. Stačí okurka, řecký jogurt a špetka kopru a máš misku, která zmizí dřív než se dopeče pita.

Ingredience:

  • 1 střední okurka
  • 250 g řeckého jogurtu
  • 3 lžíce nahrubo nasekaného kopru
  • 1 stroužek utřeného česneku

 

Postup:

  1. Střední okurku oloupeme a nastrouháme na hrubé straně struhadla.
  2. Dáme do misky, přidáme 250 g řeckého jogurtu, promícháme, přidáme 3 lžíce nahrubo nasekaného kopru, opět promícháme, vmícháme 1 stroužek utřeného česneku a osolíme a opepříme.
  3. Ihned podáváme, jinak okurka pustí vodu a tzatziki zřídnou.

Technické tipy pro svěží chuť:
Pokud chceš, aby dip vydržel déle hustý, nastrouhej okurku nahrubo, zasol a nech pár minut pustit vodu. Potom ji jemně vymačkej v dlani nebo v pláténku. Jogurt vybírej co nejhustší, ideálně s vyšším obsahem tuku. Chuť je pak kulatá a omáčka drží tvar i na pečivu. Česnek utři do hladka až těsně před vmícháním. Do jogurtu patří i malý dotek kyselosti. V Řecku se používá citron nebo pár kapek octa z bílého vína. Olivový olej dá dipu hebkost a spojí okurku s jogurtem. Stačí malé množství a chuť se rozsvítí. Kopr nasekej nahrubo, nejlépe čerstvý. Pokud zvolíš sušený, použij ho o něco méně a nech dip chvilku odpočívat, aby se bylinky probudily.

Varianty a regionální inspirace:
Kopr je klasika. V mnoha řeckých domácnostech se ale potkáš i s mátou. Stačí pár lístků a omáčka působí jemněji. Kdo má rád plnější linku, přidá špetku mletého pepře a pár kapek citronu. Okurku můžeš nechat s jádřincem pro šťavnatost, anebo jádřinec vyjmout a získat tak pevnější krém na kanapky. Někdy přijde do misky i špetka sušeného oregana. Pokud chystáš grilování, zvaž o něco výraznější česnek a kapku oleje navíc. Na lehký oběd se hodí jemnější směr s více jogurtem a bylinkami. Sůl přidávej opatrně. Okurka ji táhne k sobě a chuť se po chvilce posune.

Podávání a kombinace:
Tzatziki je ideální doprovod k souvlaki a ke kuřecím nebo vepřovým špízům. Skvěle si rozumí s pečenými bramborami, s rybou z trouby a s pita chlebem opečeným na pánvi. Na stole ho doplň miskou oliv a čerstvou zeleninou. Funguje i jako okurkový dip k zeleninovým placičkám a k falafelu. Na malé pohoštění namaž tenkou vrstvu na opečený chléb a přidej plátek okurky s pár jehličkami kopru. V horku potěší i úplně prostě. Lžíce tzatziki na talíři vedle kuskusu a rajčat stačí k příjemnému letnímu talíři.

Skladování a příprava dopředu:
Tzatziki chutná skvěle hned po zamíchání. Pokud chceš servírovat později, drž se dvou cest. Buď okurku předem odvodni, nebo smíchej okurku s jogurtem až krátce před podáváním. V lednici vydrží dip v uzavřené nádobě do druhého dne. Před servisem ho krátce promíchej a podle potřeby přidej kapku citronu, špetku soli a čerstvý kopr. Díky tomu bude okurkový dip stále svěží, krémový a připravený na chléb i k šťavnatému masu z grilu.

Přihlaste se pro plný přístup

Chcete hodnotit, soutěžit nebo si užívat web bez reklam? Přihlaste se – noví uživatelé získají prvních 7 dní bez reklam zdarma.

Přihlaste se pro plný přístup