Odebírejte nás na YouTube
Sarma z kysaného zelí
Sekané hovězí a vepřové maso podušené zabalené v zelném listu.
Ingredience:
- 200 g hovězího masa
- 200 g tučného vepřového masa
- 200 g vařené rýže
- 50 g sádla
- 2 lžíce oleje
- 2 ks cibule
- 1 ks malá hlávka kysaného zelí
- kousek kůže z vepřového masa (kousek klobásy)
- mletá sladká paprika
- mletý pepř
- petrželka
- sůl
Postup:
- Maso jemně umeleme, promícháme s vařenou rýží, nadrobno nakrájenou cibulí, osolíme, okořeníme a necháme chvíli stát.
- Z hlávky zelí odřízneme listy, tvrdá žebra odkrojíme, velké listy nakrájíme na 4 dílky, malé na 2 dílky.
- Připravené listy potřeme náplní a pevně stočíme v závitky.
- Pekáček vymastíme olejem, pokryjeme vrstvou nakrájeného zelí ze středu hlávky, na ně urovnáme závitky, přidáme kousek vepřové kůže (nebo klobásy) a zalijeme vařící vodou nebo šťávou z kysaného zelí.
- Povrch pokryjeme několika listy kysaného zelí a dusíme na mírném ohni.
- Před podáváním sarmu polijeme horkým sádlem, ve kterém jsme zpěnili mletou papriku.
Tip:
Maso samozřejmě nemusíme doma namlít, jako alternativu můžeme použít již hotové z krámu a pouze doma tyto dva druhy smíchat dohromady.