100 %

Salát Coleslaw

Coleslaw je svěží salát s křupavým zelím, mrkví a celerem, skvělý jako příloha k různým jídlům. Snadný a chutný recept, který si zamilujete! Coleslaw má kořeny v nizozemském slova smyslu a do světa se rozběhl přes Ameriku. V Česku ho milujeme pro jeho svěžest a křupání které doplní pečené maso i obyčejný sendvič. V hospodách se dává k burgeru, doma si rozumí s řízkem i s pečenou krkovičkou. Tajemství úspěchu je jednoduché. Jemně nakrájené zelí, vyvážená zálivka a trpělivost při odpočinku v lednici.

Ingredience:

  • 600 g bílého zelí
  • 1/4 malého celeru
  • 1 cibule
  • 1 větší mrkev
  • 200 ml majonézy
  • 2–3 lžíce cukru
  • 1 lžíce octu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • Pepř


Postup:

  1. Celer oloupejte a nahrubo nastrouhejte (nebo jemně, pokud chcete zjemnit jeho chuť). Přidejte nakrájenou cibuli, na drobno nakrájenou mrkev a zelí.
  2. Zelí nakrájejte na nudličky a dejte do větší mísy. Prosolte 1 lžící soli a nechte ho 30 minut odpočívat. Poté zelí rukou důkladně promačkejte a slévejte přebytečnou vodu.
  3. V jiné misce smíchejte majonézu (nebo dietní verzi z bílého jogurtu), cukr, ocet a smetanu ke šlehání. Přidejte pepř podle chuti a vše dobře promíchejte.
  4. Zálivku přidejte k připravené zelenině, důkladně promíchejte a nechte salát nejlépe přes noc odpočívat. Pokud nemáte čas, můžete podávat ihned.
  5. Tento salát je ideální jako příloha k pečenému masu nebo grilovaným pokrmům.

Jakou zeleninu zvolit:
Bílé zelí je základ a udělá nejhezčí křupnutí. Mrkev dodá sladkost a barvu. Celer přidá kořenitou linku a salát díky němu působí plněji. Cibule je volba srdcem, někomu stačí pár tenkých plátků jiný ji miluje výraznější. V zimě se hodí pevné pozdní zelí, na jaře jemnější hlávka. Pokud chceš slavnostní talíř, vyměň část bílého zelí za červené a salát se rozzáří.

Technické tipy:
Zelí nakrájej co nejtenčeji. Mandolína ušetří práci, ostrý nůž dá větší kontrolu. Osol zelí předem a nech ho chvilku odpočívat, pustí vodu a bude vláčnější. Promačkání rukou udělá zázrak, ale nepřeháněj to, ať neztratíš křupavost. Mrkev strouhej nahrubo když chceš víc textury, najemno pro jemnější chuť. Celer snese obě varianty. Zálivku míchej zvlášť a přidej ji až na konci aby ses trefil do své ideální hustoty.

Chuťové ladění:
Základ stojí na majonéze, troše smetany, cukru a octu. Ocet může být lihový pro čistý směr, jablečný pro kulatější projev, rýžový pro jemnost. Cukr se dá nahradit medem. Máš rád živější projev, přidej lžičku hořčice nebo špetku mletého celerového semínka. Pokud chceš lehčí verzi, část majonézy nahraď hustým bílým jogurtem. Veganská varianta funguje s kvalitní rostlinnou majonézou a trochou ovesné nebo sójové smetany.

Varianty a regionální nápady:
Americký piknik si žádá kapku jablečného octa a pár semínek celeru. V jižních státech sáhnou po sladším vyznění a přidají více mrkve. Německý styl se obejde bez smetany a zálivka je řidší a ostřejší. Skvělý je i český kompromis kdy část zálivky nahradí nálev ze zavařených okurek a salát se promíchá s hrstí nasekané petrželky. V létě se hodí pár kostiček jablka. V zimě přidej lžíci křenu pro hřejivý tón.

Podávání a párování:
Coleslaw je kamarád pečeného masa a grilu. Oživí trhané vepřové, pečené kuře i burgery. Skvěle funguje v sendviči s uzeným nebo s pečenou zeleninou. Na talíři si rozumí s hranolkami i s bramborovou kaší. K jídlu se hodí lehký ležák, z vín suchý ryzlink nebo veltlín. Nealko varianta je studený jablečný mošt nebo perlivá voda s plátkem citronu.

Příprava předem a skladování:
Salát chutná nejlépe po noci v lednici. Chutě se propojí a chuť zelí se zakulatí. Uchovávej v uzavřené nádobě a před podáváním promíchej. Pokud je zálivka hustá, přidej lžíci smetany nebo pár kapek vody. Zbytky vydrží dva až tři dny, dýl už křupavost slábne. Na cesty si salát vezmi zvlášť a s pečivem nebo masem ho spoj až před jídlem.

Časté otázky:
  • Je salát příliš řídký? Přidej hrst čerstvě nakrájeného zelí a lžičku majonézy. 
  • Je moc suchý? Přimíchej lžíci smetany nebo kapku octa a špetku cukru, chutě se znovu srovnají. 
  • Je cítit cibule? Příště ji na deset minut ponoř do studené vody a okapej, její projev zjemní. 
  • Chceš verzi bez cukru? Použij malé množství čekankového sirupu nebo úplně vynech.

Přihlaste se pro plný přístup

Chcete hodnotit, soutěžit nebo si užívat web bez reklam? Přihlaste se – noví uživatelé získají prvních 7 dní bez reklam zdarma.

Přihlaste se pro plný přístup