Odebírejte nás na YouTube
Rýžový nákyp
V troubě upečený nákyp z rýže a dalších dvou vrstev, jablečné a tvarohové, celý nákyp nakonec zapečený pod grilem ozdobený bílkovou čepicí.
Ingredience:
- 500 g kulatozrnné rýže (například Arborio)
- 125 g (1/8 ks) čerstvého másla + ještě kousek másla
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 rovná lžička soli
- 1000 ml mléka
- 3 ks vejce, žloutky a bílky zvlášť
- 2 ks vanilkové lusky
Ingredience (jablečná náplň):
- 8 ks středně velkých jablek
- 2 lžičky mleté skořice
Ingredience (náplň):
- 250 g kvalitního hrudkovitého tvarohu
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 ks vejce, žloutky a bílky zvlášť
- nastrouhaná kúra z jednoho citronu
- 1 hrst sušených brusinek (nebo jiného ovoce)
Ingredience (ostatní):
- na sněhovou čepici 2 lžíce pískového cukru
- na pečení zapékací mísu a lžíci másla na vymazání
Postup:
- Rýži nasypeme do cedníku, propláchneme vodou a necháme okapat.
- Vanilkové lusky podélně rozřízneme ostrým nožem a lžičkou vyškrábeme dřeň, tu společně i s lusky vhodíme do osoleného vařícího mléka, do kterého jsme přidali ždibec másla.
- Do mléka vsypeme okapanou rýži (pro vaření rýže volíme hrnec se sendvičovým dnem), na mírném plameni, za občasného promíchávání, vaříme cca 15 min, rýže nemusí být zcela měkká, budeme ještě zapékat.
- Rýžovou masu necháme zcela vychladnout.
- Mezitím si připravíme krém - změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem doběla, poté přidáme po jednom žloutky a umícháme krásný, hladký krém.
- Jablka zbavíme slupek i jadřinců a nakrájíme (nakrouháme) na tenké plátky, tvaroh vymícháme společně se žloutky, cukrem a citronovou kůrou.
- Poté, co rýže už vychladla, vmícháme žloutkový krém do rýže, samozřejmě, že jsme z ní odstranili vanilkové lusky.
- Z tří bílků vyšleháme pevný sníh, který lehounce vmícháme do rýžové kaše.
- Nádobu, ve které budeme zapékat, vymažeme máslem.
- Polovinu rýžové hmoty přemístíme do mísy, na ni (tu hmotu) stěrkou rozetřeme tvaroh a pohážeme brusinky, dále naskládáme jablečné plátky a posypeme skořicí (nesladíme).
- Na jablka urovnáme zbytek rýžové kaše, vložíme do trouby a pečeme při 200 °C cca 30 minut, až začne povrch zlátnout.
- Ušleháme ze zbývajících dvou bílků sníh, pak, po částech, vsypeme krupicový cukr, až se nám udělají krásné špičky, máme hotovo.
- Sladký sníh natřeme stěrkou na nákyp a vložíme znovu do trouby, pod grilem cca 2 minutky, kdo nemá funkci gril, nechá tam do zezlátnutí sněhu.