Odebírejte nás na YouTube
Rybí polévka
Recept na polévku z rybích hlav, zeleniny, koření a dalších ingrediencí.
Ingredience:
- 4 ks kapřích hlav
- 5 ks kuliček nového koření
- 2 ks mrkve
- 2 ks petržele
- 1 ks celeru
- 1 ks cibule
- 1 ks bobkového listu
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 l vody
- muškátový oříšek
- krutonky z bílého chleba
- petrželka na ozdobení
- sůl
Postup:
- Rybí hlavy očistíme, jednu mrkev, jednu petržel i cibuli oloupeme, oloupaný celer přepůlíme a vše dáme vařit do studené vody s bobkovým listem, novým kořením a solí.
- Zvolna vaříme, dokud zelenina nezměkne, pak ji vyndáme i s bobkovým listem a vývar přecedíme.
- Na rozehřátém másle osmahneme zbylou oloupanou a na kostičky nakrájenou mrkev i petržel, postupně zasypeme moukou a za stálého míchání smažíme, dokud jíška nezačne bublat a nezezlátne.
- Pak postupně za stálého míchání do ní vléváme vývar a vzniklý základ polévky necháme 5 minut vařit.
- Přidáme maso z kapřích hlav, polévku dochutíme špetkou muškátového oříšku, podle potřeby solí a ještě pár minut povaříme.
- Podáváme s krutonky a na drobno nasekanou petrželkou.
Příprava krutonů:
- Chleba zbavíme kůrky (můžeme použít i den staré rohlíky, ty kůrky nezbavujeme), nakrájíme na malé, pravidelné kostičky.
- Na pánvičce, na dobře rozpáleném oleji, je opečeme dozlatova.