Odebírejte nás na YouTube
Omáčka z podzimních hub
Mezi typicky podzimní houby na omáčku patří čirůvky strmělky a ruďoušek. Jde o aromatické houby vhodné na omáčky.
Ingredience:
- 500 g směs čirůvka fialová a strmělka mlženka
- 100 g slaniny
- 200 ml sladké smetany
- 1,5 l vývaru - z vepřového nebo kuřecí
- 1 ks cibule
- 1 ks žloutek
- muškátový oříšek
- citronová šťáva
- hladká mouka
- sádlo
- pepř
- sůl
- houskový knedlík a vejce na tvrdo jako příloha
Postup:
1. Na lžíci sádla rozškvaříme nakrájené kostičky slaniny, přidáme cibuli, osmahneme dorůžova.
2. Přidáme pokrájené houby, podlijeme trochou vývaru, osolíme a dusíme do měkka.
3. Když jsou houby měkké, nalijeme zbytek vývaru a 10 minut vše povaříme na mírném zdroji tepla.
4. Smetanu nalijeme do misky, přidáme žloutek, hladkou mouku a rozmícháme vidličkou dohladka.
5. Ztlumíme oheň, přes sítko nalijeme rozmíchanou smetanu s moukou a žloutkem a 5 minut povaříme, až omáčka zhoustne a má krémovou konzistenci.
6. Na závěr nastrouháme kousek muškátového oříšku, ochutíme citronovou šťávou, osolíme, opepříme.
7. Podáváme s knedlíkem, nakrájenými vejci, zdobíme proužky cibule a petrželkou.