Jemná a snadná pomazánka s křenem a jarní cibulkou. Křenová pomazánka je domácká klasika, která u nás provází jaro i podzim. Křen má v české kuchyni dlouhou tradici u uzenin a pečeného masa, ale v tvarohové pomazánce ukáže jemnější tvář. Hutnější tvaroh se spojí s čerstvou jarní cibulkou a vznikne hladký krém, který má švih, a přitom nezatíží. Je to přesně ten typ pohoštění, které se umí tvářit slavnostně i všedně podle toho, na jaké pečivo ho namažeš.
Ingredience:
500 g tvarohu ve vaničce
čerstvý křen (dle chuti)
jarní cibulka s natí
2 lžíce mléka
sůl
pepř
Postup:
Tvaroh si smícháme s trochou mléka.
Přidáme křen (zhruba 4 vrchovaté polévkové lžíce), sůl a pepř.
Cibulku si i s natí nakrájíme na tenká kolečka (asi 2 menší cibulky) a vmícháme do pomazánky.
Dáme uležet do lednice nejlépe přes noc.
Jak chutná a proč funguje:
Základ tvoří tvaroh ve vaničce, který dá pomazánce vláčnost a lehkost. Čerstvý křen dodá živý tón a probudí chuť k jídlu. Jarní cibulka přidá šťavnatost a malou bylinkovou linku. Kapka mléka pomůže doladit roztíratelnost tak, aby krém držel tvar na chlebu i na malých kanapkách. Sůl a pepř doplní dochucení, ale nejdůležitější je rovnováha mezi jemností tvarohu a svěžím ostřejším křenem. Po krátkém odležení se chutě propojí a krém je harmonický.
Technické tipy:
Křen strouhej těsně před vmícháním. Pracuj rychle a ideálně v chladnější místnosti, vůně zůstane svěží a nevyprchá. Pokud chceš jemnější výsledek, začni menším množstvím křenu a ochutnávej po lžičkách. Tvaroh ve vaničce může být řidší, proto mléko přidávej po kapkách a míchej do hladka. Kdo má rád pevnější strukturu, nechá tvaroh na chvilku odkapat přes jemné sítko a teprve potom promíchá s křenem a cibulkou. Jarní cibulku krájej opravdu najemno, zelenou část klidně přidej štědře, dodá čerstvý tón a hezkou barvu do řezu. Odležení přes noc v uzavřené nádobě prospěje jak chuti, tak textuře.
Varianty a nápady:
Jemnější směr podpoří lžíce bílého jogurtu místo části mléka, vznikne nadýchanější tvarohová křenová pomazánka na chlebíčky. Plnější profil zajistí malý kousek změklého másla zašlehaný do tvarohu, výsledek je hebký a dobře drží tvar i při zdobení. Z bylinek se hodí pažitka, petržel nebo pár lístků řeřichy. K šunce a uzenému lahodí špetka mleté papriky, k uzené rybě zase pár kapek citronu. Když chystáš jarní stůl, můžeš do misky vmíchat drobné kostičky vařeného vejce. Kdo má rád výraznější křenovou linku, přidá strouhnutí jablka pro jemnou sladkost a delší dozvuk, pomazánka pak krásně sedí na žitném pečivu.
Podávání a skladování:
Pomazánku servíruj vychlazenou, roztírá se rovnoměrně a hezky vypadá. Skvěle se hodí na kváskový chléb, bagetu i toust, na slavnostní kanapky ji rozetři do tenké vrstvy a ozdob pár kolečky cibulky. Krásná je i na plátcích vařených brambor jako malý předkrm. V lednici vydrží v uzavřené nádobě dva až tři dny. Před podáváním ji krátce promíchej a případně doladíš špetkou soli nebo kapkou mléka, pokud by tuhla. Na cesty ji přenes v malé krabičce a pečivo namaž až těsně před jídlem, křenová pomazánka tak zůstane svěží a chlebíčky budou mít čisté okraje.