Italský těstovinový salát
Italský těstovinový salát je letní stálice která si rozumí s piknikem i s pracovním obědem. V Itálii mu říkají insalata di pasta a každá rodina má svůj malý trik. Někdo přidá víc bylinek, jiný si potrpí na dobré olivy a další sází na šťavnatá rajčata. Náš salát staví na jednoduchosti a vyvážené zálivce která spojí těstoviny, křupavou zeleninu a slanou něhu prosciutta.
Ingredience:
- 200 g těstovin (pene, kolínka, vřeténka,...)
- 100 g klasické nebo i sušené šunky (prosciutta)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce octa
- Jarní cibulka
- Olivy
- Pepř
- Sůl
Postup:
- Těstoviny nasypeme do vroucí osolené vody a zamícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Uvaříme je podle návodu, aby zůstaly pevné na skus (al dente), poté je propláchneme vodou a necháme okapat.
- Do mísy dáme dvě lžíce cukru, lžíci octa a dvě lžíce olivového oleje, vše společně promícháme – vzniklá emulze nám poslouží jako zálivka.
- Přidáme uvařené těstoviny, kukuřici, podle chuti nakrájené olivy, jarní cibulku a nakrájené prosciutto. Vše promícháme a necháme nejlépe přes noc uležet.
- Salát můžeme obohatit oblíbenou zeleninou nebo sýrem dle vlastního výběru.
- Před podáváním salát opět promícháme.
Těstoviny které drží tvar:
Vyber tvary které dobře chytají zálivku. Penne, kolínka a vřeténka jsou jistota. Vař je v dobře osolené vodě a nech je al dente. Pro studený salát je dobré těstoviny krátce zchladit a nechat okapat. Zůstanou pružné a nelepí se. Kápni na ně trošku olivového oleje a promíchej aby se chutě později lépe napojily.
Zálivka co tvoří harmonii:
Smíchej olivový olej, ocet a cukr a dej zálivce minutu na emulgování. Sladkost uhladí ostřejší hrany a podtrhne chuť rajčat i oliv. Pokud máš rád svěží tón, přidej kapku citronu. Sůl a pepř doladí celek a vyplatí se šetřit se solí, prosciutto i olivy jsou samy o sobě slané. Zálivku vlij k ještě vlahým těstovinám a salát získá příjemně plnou chuť.
Zelenina a bylinky:
Základem jsou rajčata, olivy a jarní cibulka. Skvěle sedí i kukuřice která přidá sladký kontrast. Přisyp hrst rukoly pro pepřovou jiskru. V chladných dnech funguje pečená paprika a pár kousků artyčoků. V létě sáhni po cherry rajčatech a pár lístcích bazalky. Bylinky krájej těsně před podáváním aby si udržely vůni.
Sýry a maso:
Prosciutto dodá jemnou slanost a šťavnatost. Lze použít i sušenou šunku nebo kousky kvalitního salámu. Vegetariánská verze si rozumí s mozzarellou na kostičky nebo s provolonem. Výborné jsou i hoblinky parmazánu které se rozpustí na teplých těstovinách. Pokud chceš lehčí talíř, vynech maso a přidej hrst cizrny pro příjemnou sytost.
Varianty a nápady:
Středomořská nálada si žádá kapary a sušená rajčata. Řecký směr zvládne feta, okurka a černé olivy. Bylinková verze se povede s lžící bazalkového pesta promíchaného v zálivce. Rychlá večeře se promění v sytý salát když zamícháš kostičky opečené cukety nebo pečený lilek. Na rodinné setkání připrav dvojitou dávku a přidej ještě pečená cherry rajčata pro sladké jiskření.
Servírování které potěší:
Salát chutná nejlépe lehce vychlazený. Před podáváním ho znovu promíchej a přidej pár lístků bazalky. Skvěle doplní grilované maso i ryby a s krajícem křupavé ciabatty z něj bude plnohodnotný oběd. Na cesty ho zabal do krabičky a přibal vidličku, je to ideální společník na výlety.
Příprava předem a skladování:
Můžeš uvařit těstoviny a nakrájet zeleninu už den předem. Zálivku nech zvlášť a vše spoj až ráno. Salát v lednici vydrží dva dny a chutě se hezky propojí. Pokud by se zdál po noci sušší, přidej lžíci olivového oleje nebo kapku vody z rajčat a bude zase jako čerstvý.
Řešení potíží:
- Salát je mdlý? Přidej špetku soli a pár kapek octa nebo citronu.
- Je příliš kyselý? Pomůže lžička cukru a pár minut odpočinku.
- Těstoviny se lepí? Příště je zchlaď a promícháš s kapkou oleje.
- Salát je vodnatý? Vždy nech zeleninu dobře okapat a rajčata krájej na větší kusy aby nepustila všechnu šťávu.