Odebírejte nás na YouTube
Hovězí vývar
Klasický hovězí vývar, čirý, silný a voňavý patří neodmyslitelně do české kuchyně.
Ingredience:
- 500 - 600 g hovězího masa (hrudí, maso z krku nebo plec, morkové kosti, hřbet, nožičky,... )
- 100 g petržele
- 100 g mrkve
- 100 g celeru
- 2,5 l vody
- několik kuliček nového koření
- několik kuliček černého pepře
- bobkový list
- sůl
- petrželka
Postup:
- Hovězí maso opláchneme, okapané pak rozkrájíme na větší kusy, vložíme do většího hrnce s asi 2,5 litry studené vody a přivedeme k varu.
- Přidáme koření i zeleninu, hrnec částečně zaklopíme pokličkou, necháme nejméně 3 hodiny, ale raději i déle vařit mírným varem, tedy tzv. táhnout, během vaření hlídáme, aby zůstal vývar čistý, sbíráme vznikající pěnu naběračkou.
- Hotový vývar scedíme přes co nejhustší sítko (případně cedník můžeme ještě vyložit čistou hadrovou utěrkou, vymáchanou v horké vodě a pořádně vyždímanou).
- Takto připravený vývar můžeme podávat samotný nebo s nakrájeným uvařeným masem a zeleninou, či například s játrovými knedlíčky, nudlemi či jinou vložkou nebo polévkovou zavářkou.