Odebírejte nás na YouTube
Hovězí líčka
Recept na hovězí líčka na červeném víně.
Ingredience:
- 1kg hovězích nebo telecích líček
- 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) nakrájené na kousky, celeru méně
- 100 g nakrájené cibule
- 200 ml červeného vína
- 500 ml demi glace (lze nahradit hovězím vývarem)
- 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku
- 6 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, snítku čerstvého rozmarýnu a tymiánu (lze nahradit i sušenými bylinkami, jsou ale méně aromatické)
- olej
- sůl
- pepř
- máslo na případné zahuštění omáčky
Postup:
- Hovězí líčka bývají pokrytá tukem, který můžete odstranit. Jednotlivé porce masa osolíme a opepříme z obou stran a zprudka opečeme na rozpáleném oleji.
- Opečené maso vyjmeme z hrnce a ve výpeku orestujeme kořenovou zeleninu a cibuli.
- K zelenině přidáme tři lžíce rajčatového protlaku, bobkový list a nové koření a opět chvilku restujeme.
- Orestovanou zeleninu zalijeme červeným vínem, které necháme vyvařit.
- Přilijeme demi glace nebo vývar, přidáme bylinky a přivedeme k varu.
- Do vařící omáčky vrátíme maso, zakryjeme poklicí a velmi pomalu dusíme asi tři hodiny. Hovězí líčka jsou velmi tuhá (je to namáhaný žvýkací sval) a potřebují dlouhé dušení. Hotová by měla jít krájet lžící. Líčka je také možné pomalu dusit v troubě na 120° C.
- Jakmile jsou líčka měkká, vyjmeme je z omáčky a zeleninu propasírujeme. Pokud je omáčka příliš hustá, lze ji rozředit přilitím vývaru. Řídkou lze naopak zahustit přidáním másla.