100 %

Dýňový krém

V troubě rozpečená hokkaido nebo muškátová dýně, povařená spolu s kořením a orestovanou cibulí, pak rozmixovaná, dochucená smetanou a kořením. Dýňový krém patří k polévkám, které obejmou už při prvním nadechnutí. Vůně pečené hokkaido nebo muškátové dýně připomíná podzimní zahrady, šustění listí a teplou kuchyni u babičky. Tahle krémová dýňová polévka má kořeny v jednoduchosti. Vezme obyčejné suroviny a promění je v hedvábný talíř útěchy.

Ingredience:

  • 1 ks větší dýně hokkaido (nebo muškátové dýně)
  • 2 ks cibule
  • 250 g tučné zakysané smetany
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého badyánu
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 litr vody
  • pepř
  • sůl

 

Postup:

  1. Dýni očistíme, zbavíme tuhých konců a jader, nakrájíme na menší kousky a pečeme v troubě asi 1 hodinu při 150 °C.
  2. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle a osolíme, přidáme upečenou dýni, zalijeme vodou a přidáme koření, promícháme, přivedeme k varu a vaříme mírným varem asi 20 minut.
  3. Na konci odstavíme, rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a přidáme zakysanou smetanu.
  4. Naposledy zkontrolujeme ochucení a podle potřeby doladíme solí a pepřem, ještě horký krém podáváme.

 

Suroviny a rovnováha chutí:

Dýně je srdce celé polévky a její výběr stojí za chvilku pozornosti. Hokkaido přinese jemnou nasládlost a sytou barvu. Muškátová dýně je sametová a trochu ovocná. Cibule dodá laskavý základ a máslo polévku uhladí. Koření tvoří zázvor, badyán, chilli a skořice. Zázvor pohladí teplem, badyán přidá lehký nádech dálav, chilli pošimrá na jazyku a skořice všechno propojí do měkkého tónu. Zakysaná smetana zakoření krém do domácí pohody a přinese jemnou kyselost, která zvedne celou chuť.


Technické tipy:

Pečení dýně je malý zázrak. Kostičky v troubě pustí šťávu, zkaramelizují na okrajích a polévka potom chutná plněji než při vaření syrové dýně ve vodě. Kdo spěchá, může dýni péct na trochu vyšší teplotu a jen kratší dobu. Kdo má rád hlubší chuť, nechá teplotu klidně o něco nižší a pečení delší. Cibuli nechte na másle zpěnit do sklovata a teprve potom přidejte koření. Vůně se rozvine a polévka se provoní už v hrnci. Voda poslouží dobře, ale horký zeleninový vývar udělá dýňový krém ještě laskavější. Po uvaření rozmixujte dohladka a přilijte zakysanou smetanu. Pokud máte rádi extra jemnou strukturu, přeceďte polévku přes jemné sítko. Když se polévka zdá hustá, dolaďte ji trochou horké vody či vývaru. Když je řídká, nechte ji v klidu pár minut probublávat bez pokličky.


Varianty a nápady:

Dýňová polévka snese spoustu krásných obměn. Na slavnostní talíř se hodí dýňová semínka opečená dozlatova. Kapka zastudena lisovaného dýňového oleje rozsvítí barvu a přidá trochu oříškového kouzla. Křupavou radost zařídí šalvěj smažená na másle. Jemné kostičky pečené mrkve polévku zjemní a prohřejí barvou. Kdo touží po krémové verzi bez mléka, sáhne po kokosovém mléku a získá dýňový krém bez smetany s lehkým nádechem exotiky. Milovníci jemného žáru mohou přidat špetku kari nebo garam masaly místo skořice a chilli. Citronová šťáva či jablečný ocet ve dvou kapkách na závěr rozzáří chuť a nechají dýni zaznít ještě čistěji.


Servírování a párování:

Dýňový krém miluje teplé misky a čerstvý chléb. Skvěle se potká s opečenou bagetou, bylinkovými krutony nebo s tenkými plátky sýra, které se na hladině lehce rozpustí. Na podzim ladí s pečeným kuřetem a kořenovou zeleninou. V týdnu poslouží jako rychlá večeře s kuskusem či quinoou, které do polévky jen nasypete. Pro sváteční hostinu můžete přidat několik kapek smetany a pár semínek navrch.


Uložení, ohřev a dávky do zásoby:

Dýňová polévka je vděčný recept na přípravu předem. V lednici vydrží dva až tři dny a druhý den chutná ještě zakulaceněji. Při ohřevu ji promíchejte a případně přidejte trochu vody. Pokud plánujete mrazit, udělejte to bez zakysané smetany. Přidejte ji až po rozmrazení a ohřátí, krém zůstane hebký. V mrazáku polévka drží formu až tři měsíce a mít po ruce krabičku zlatavého krému je štěstí pro spěchající dny.


Nejčastější chyby a jemné opravy:

Když je polévka mdlá, zpravidla chybí špetka soli nebo maličký dotek kyselosti. Když je příliš sladká, pomůže kapka citronu nebo trocha zakysané smetany navíc. Zrnky v polévce říkají, že je potřeba ještě chvilku mixovat nebo polévku přecedit. Chilli přidávejte po špetkách, je snadné s ním přestřelit. Koření je vždy lepší přisypat opatrně a podle chuti přidat až na talíři.

Přihlaste se pro plný přístup

Chcete hodnotit, soutěžit nebo si užívat web bez reklam? Přihlaste se – noví uživatelé získají prvních 7 dní bez reklam zdarma.

Přihlaste se pro plný přístup