Odebírejte nás na YouTube
Domácí koblihy
Domácí koblihy plněné marmeládou jsou nadýchané, voňavé a můžete si je naplnit čím chcete.
Ingredience:
- 50 g másla
- 40 g moučkového cukru
- 4 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce rumu
- 250 ml mléka
- 1 lžička cukru
- 30 g droždí (lepší je čerstvé)
- 500 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- meruňkový džem nebo jiný podle chuti
- tuk na smažení
- vanilkový cukr na ozdobení
Postup:
- Připravíme si všechny ingredience, tak aby měli všechny pokojovou teplotu.
- Máslo společně lžičkou cukru utřeme do pěny a postupně přidáme žloutky, vanilkový cukr, citrónovou šťávu a na závěr rum.
- Do 100 ml vlažného mléka přidáme droždí (ne v celku, ale rozdrobené) + lžíci mouky a promícháme. Kvásek přikrejeme utěrkou a necháme na teplém místě přibližně 10 minut, než nám vzejde.
- Do směsi ze žloutků a másla přidáme kvásek, 500 g mouky, zbytek mléka a 1/2 lžičky soli. Vše důkladně propracujeme a připravíme těsto, které na konec poprášíme moukou a necháme hodinu kynout v nějaké větší nádobě (opět přikryjeme utěrkou).
- Připravené těsto dáme na pomoučněný vál vyválíme přibližně 1 cm vysokou placku.
- Tvořítkem, nebo sklenicí si naznačíme na jednu polovinu těsta budoucí koblížky (nevykrajujeme jen naznačíme). Doprostřed vyznačených kruhů dáme námi vybranou náplň.
- Druhou polovinu těsta přehneme přes tu první. Těsto kolem náplně (kolem hrbolků) trochu prsty přitiskneme, aby se spojilo a tvořítkem vyřízneme. Takto připravené koblížky necháme stranou vykynout (přibližně 20 minut stačí).
- Do vysoké pánve dáme hodně tuku (aby koblihy v něm plavali) a rozpálíme ho na střední teplotu.
- Koblížky smažíme dozlatova z obou stran, necháme okapat na ubrousku, nebo lépe na sítku (aby se nám na koblížky nepřilepili ubrousky).
- hotové koblihy posypeme vanilkovým cukrem a můžeme podávat.