Sekaná upečená v troubě z těsta připraveného z nastrouhané cukety, tvrdého sýra, brambor a dalších surovin. Cuketová sekaná je milý kříženec mezi domácím nákypem a klasickou sekanou. Vznikla z potřeby zužitkovat letní úrodu ze zahrady a dát jí podobu, která zasytí a přitom zůstane lehká. V českých kuchyních si našla pevné místo vedle bramboráků a zeleninových placek. Díky strouhané cuketě, kouskům uzeného masa a špetce majoránky voní po létem nasáklé zahradě a zároveň se chová jako poctivá večeře z trouby. Na plechu drží tvar, po nakrojení je šťavnatá a na talíři ji snadno doplníš brambory i jednoduchým salátem.
Ingredience:
3 hrnky nastrouhané cukety
1 hrnek nastrouhaných brambor
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek nakrájeného uzeného masa
1/2 hrnku nastrouhaného tvrdého sýra
1/2 hrnku nakrájené cibule
1 sáček kypřicího prášku
1 ks nakrájené jarní cibulky
4 stroužky prolisovaného česneku
4 ks vejce
2 lžíce majoránky
sůl a pepř
Postup:
Oloupané cukety a brambory nastrouháme na hrubo.
Přidáme na kostičky nakrájené uzené maso, sýr a cibuli, přidáme mouku, vejce a prášek do pečiva, dochutíme prolisovaným česnekem, jarní cibulkou, majoránkou, podle chuti osolíme, opepříme a důkladně vše promícháme.
Hotové těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení, nebo dáme do zapékací mísy.
Pečeme v troubě vyhřáté na 190-200 °C asi 35-45 minut dorůžova.
Technické tipy pro šťavnatou a pevnou strukturu:
Cuketu i brambory strouhej nahrubo a lehce osol, nech pár minut pustit vodu a v dlani je jemně vymačkej. Těsto pak nebude těžké a pečení bude rovnoměrné. Mouku přisypávej postupně, směs má být vláčná a držet tvar na lžíci. Kypřicí prášek zajistí lehkost, proto těsto zbytečně nepřepracovávej. Plech vylož papírem a směs rozetři do rovna, okraje můžeš trochu zpevnit lžící, lépe se zapečou. Peč při teplotě kolem sto devadesáti až dvou set stupňů do barvy do růžova. Pokud pečeš ve formě s vyšší vrstvou, dopřej sekané pár minut navíc a na závěr ji krátce zapeč bez zakrytí, aby se vytvořila křupavá čepice. Po vytažení nech chvilku odpočinout a krájej ostrým nožem, řezy budou čisté.
Varianty a nápady podle chuti:
Uzené maso udržuje tradiční směr. Kdo chce lehčí talíř, nahradí ho větším dílem cukety a přidá hrst nasekaných bylinek. Petržel a pažitka přinesou svěžest, tymián se drží klidného bylinkového tónu. Tvrdý sýr může být gouda, ementál i čedar. Pro voňavější krustu nasyp kousek sýra na povrch těsně před koncem pečení. Bezmasá cuketová sekaná hezky drží tvar se špetkou strouhanky nebo s hrstí ovesných vloček, které nasají šťávu. Z koření funguje majoránka podle receptu, drobná špetka mleté papriky dá teplý nádech. Jarní cibulka je jemná, v zimě poslouží i červená cibule nakrájená najemno. Pro středomořský ráz přidej kostičky sušených rajčat a olivy. Kdo má rád pikantnější směr, zvolí špetku chilli a pár semínek dýně na povrch, semínka se v troubě příjemně opraží.
Podávání a chytré kombinace:
Cuketová sekaná se krásně snese s lehkým bramborovým salátem bez majonézy nebo s jednoduchým zeleným salátem s citronem. Na podzim ji podávej s okurkovým relishem nebo s jogurtovým dipem s česnekem. Studená chutná výborně v sendviči mezi dvěma plátky žitného chleba. Na talíři ji doplň lžící hořčice nebo pikantní marmeládou z cibule, sladkokyselý tón zvýrazní uzený základ. Pokud pečeš na plechu, můžeš sekanou krájet na kostky a servírovat jako teplé pohoštění. Pro slavnostnější stůl doplň pečené brambory ve slupce a misku sezónní zeleniny.
Skladování a příprava dopředu:
Cuketová sekaná je vděčná na plánování. Po vychladnutí ji ulož do uzavíratelné krabičky. V lednici vydrží dva až tři dny a řezy si udrží tvar. Ohřívej v troubě při mírné teplotě, povrch zůstane křupavý a střed zůstane šťavnatý. Do mrazáku je nejlepší krájet na porce a proložit papírem, aby k sobě nepřimrzly. Po rozmrazení krátce dopeč, chuť i struktura se hezky obnoví. Pokud chystáš večeři pro víc lidí, klidně smíchej těsto dopředu a peč až těsně před servisem. Cuketová sekaná si tak zachová svěžest a na stole bude působit plně a voňavě.