Odebírejte nás na YouTube
Zeleninový vývar
Domácí zeleninový vývar se hodí na přípravu řady dalších receptů, ale je vhodný i jako samostatná polévka.
Ingredience:
- 1 celer
- 2 petržele
- 3 mrkve
- 1 pórek
- 2 cibule
- nové koření
- bobkový list
- voda
Postup:
- Celer oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Petržel s mrkví očistíme a nakrájíme přibližně na třetiny.
- Pórek okrájíme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli očistíme a rozčtvrtíme.
- Všechnu zeleninu dáme do hrnce, přidáme nové koření a bobkový list.
- K zelenině přidáme vodu (v našem případě 3l), množství vody záleží na zvoleném hrnci. Je potřeba, aby všechna zelenina plavala.
- Následně vaříme pod pokličkou minimálně 2 hodiny na mírném plamenu. Vývar můžeme nechat táhnout přes noc, aby byl silnější.
- Z vývaru vybereme všechnu zeleninu a koření - nejlépe slijeme přes cedník a plátno.
- Následně můžeme podávat jako polévku, nebo využijeme v dalších receptech, případně můžeme vývar i zamrazit na pozdější využití.
Tip:
Pokud vývar servírujeme jako polévku, nepoužíváme vyvařenou zeleninu (již je téměř bez chuti), ale použijeme novou, kterou necháme v polévce lehce změknout.