Odebírejte nás na YouTube
Vepřo knedlo zelo
Česká klasika - vepřové maso s knedlíkem a zelím. Výborný hlavní chod k nedělnímu obědu.
Ingredience - knedlíky:
- 1 kg hrubé mouky
- 1 rohlík nakrájený na kostičky (můžeme použít i starší)
- 500 ml mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 1 vejce
- špetka soli
- špetka cukru
Ingredience - zelí:
- 2 lžíce vepřového sádla
- 100 g nakrájené slaniny (na kostičky)
- 2 nadrobno nakrájené cibule
- 1 kysaného zelí (ze sáčku nebo sklenice)
- 2 lžíce hrubé mouky
- 4 lžíce cukru
- 100 ml octu
- drcený kmín a sůl
Ingredience - maso:
- 1,25 kg vepřové krkovice, v celku
- 1–2 lžičky čerstvě drceného kmínu
- 1 lžíce hladké mouky
- 5 stroužků česneku (prolisovaného)
- 2 nadrobno nakrájené cibule
- sklenice vody
- sůl a pepř
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 140 °C.
- Mezitím co se předehřívá trouba si krkovici osolíme, opepříme, posypeme kmínem a ze všech stran potřeme prolisovaným česnekem.
- Na dno pekáčku dáme 2 nadrobno nakrájené cibule a na ní dáme maso. Podlijeme sklenicí vody a dáme péct až do změknutí masa (přibližně tři hodiny).
- Mezitím co se nám peče maso si připravíme knedlíky, do mísy dáme mouku, sůl, vejce, špetku cukru a soli, rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem.
- Necháme přibližně 5 minut stát, aby se nám probudili kvasinky a uhněteme těsto. Nakonec přidáme nakrájený rohlík a pořádně těsto propracujeme a necháme hodinu kynout na teplém místě pod utěrkou.
- Těsto rozdělíme na 3 - 4 stejné díly (podle toho jak moc nám nakynulo) a vytvarujeme z nich šišky - tvar knedlíku.
- Knedlíky uvaříme ve vroucí vodě. Vaříme je přibližně 20 minut (v půlce knedlíky otočíme na druhou stranu). Nakonec je vyndáme a párkrát propíchneme vidličkou, aby z nich odešla pára.
- Nyní máme čas na zelí - na rozehřátém sádle si osmažíme slaninu s kmínem a cibulí. Přidáme zelí ze sáčku nebo sklenice (včetně nálevu).
- Zelí přivedeme k varu a přidáme 4 lžíce cukru, 100 ml octu a dle chuti sůl. Vše promícháme a vaříme přibližně 15 minut, na závěr poprášíme moukou a promícháme.
- Upečené maso vyndáme z pekáčku na talíř a z cibule si připravíme sos k masu. Obsah pekáčku přendáme do hrnce a dáme na plotnu (případně vaříme v pekáči).
- Necháme z cibule odpařit vodu, přidáme lžíci hladké mouky a vše lehce osmažíme a ihned zalijeme 200 ml studené vody. Necháme 15 - 20 minut povařit.
- Nakrájíme maso, knedlíky a můžeme servírovat společně se zelím.