Odebírejte nás na YouTube
Velikonoční beránek
Tradiční velikonoční sladká buchta.
Ingredience:
- 250 g cukru krupice
- 250 g mouky – používám půl napůl polohrubou a hladkou
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 120 ml slunečnicového oleje
- 5 vajec
Postup:
- Na začátku pečení si zapneme troubu, kterou nastavíme na 200 °C.
- Vejce si vcelku vyklepneme do šlehače a vyšleháme do světle žluté, nadýchané pěny. Poté přidáme cukr a dále šleháme asi tři až čtyři minuty. Vlijeme olej a ještě chvíli šleháme.
- Mouky a prášek do pečiva promícháme a po částech vmícháme do sladké vaječné směsi. Důkladně promíchanou směs nalijeme do formy na beránka, kterou jsme předtím velice důkladně vymazali olejem, nebo sádlem. Poté vysypeme polohrubou moukou. Dáváme si opravdu záležet, protože i sebemenší místo, které při tomto kroku vynecháme, se nám může vymstít tím, že díky němu beránek nepůjde z formy vyklopit.
- Těsto tedy nalijeme do předního beránčího dílu a přiklopíme zadním dílem. Kdo má beránka jednodílného, tak samozřejmě nepřiklápí.
- Formu vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Snížíme teplotu na 180 °C a dopečeme ještě dalších 30 minut.
- Zkusíme opatrně odklopit horní díl formy a do beránka zapíchneme špejli, abychom zjistili, zda už je upečený. Špejle by měla vyjít ven neušpiněná od těsta, maximálně s několika drobečky.