Veka

Připravte si doma výborné chlebíčkové pečivo.

Ingredience:

  • 500 g hladké pšeničné mouky (lze zkombinovat i s celozrnnou pšeničnou moukou)
  • zarovnaná lžička cukru
  • vrchovatá lžička soli
  • 1/2 kostky droždí
  • 30 g oleje
  • cca 250 ml vlažné vody

 

Postup:

1. Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme cukr, vlažnou vodu a necháme droždí rozpustit. Poté přidáme ostatní suroviny a vytvoříme tužší hladké těsto, které necháme asi půl hodiny kynout.
2. Nakynuté těsto rozdělíme na dvě části, ze kterých vyválíme placku tlustou cca 1,5 cm. Placku srolujeme do válečku, který necháme dalších 30-45 minut kynout. Těsto může být jen lehce pomoučené, jinak by se po srolování nespojilo.
3. Troubu vyhřejeme na 220 °C, do rozpálené trouby (či nádoby v troubě) nalijeme asi 0,5 dcl vody a vložíme nakynuté veky. Pečeme asi 15 minut dozlatova.