Valašské frgále

Snad nejznámější pochoutka z Valašska, kterou si můžete připravit i doma.

Ingredience (těsto):

  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 ks žloutek
  • 125 g másla
  • 75 g moučkového cukru
  • 0,3 l mléka
  • 35 g droždí
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry

 

Postup:

  1. Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky. Přidáme k tomu vykynutý kvásek a ostatní suroviny a necháme vykynout cca 2-3 hodiny. Vykynuté těsto rozválíme přímo na vymazaném plechu do průměru cca 35 cm a vykrojím kruh. Okraje frgálu se snažíme nechat trochu vyšší, aby nevytékala náplň. Na těsto se může dát náplň tvarohová, maková, ze sušených hrušek, nebo třeba pouze borůvky (podle chuti).
  2. Nakonec frgál posypeme drobenkou (polohrubá mouka, moučkový cukr, máslo), necháme ještě chvíli dokynout a upečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C. Opravdový frgál má mít na řezu vyšší vrstvu náplně než těsta. Po upečení a krátkém vychladnutí se může omastit a pokapat rozpuštěným máslem, do kterého přidáme rum.