Vaječný koňak

Není nad to zpříjemnit si den domácím vaječným koňakem.

Ingredience:

  • 8 žloutků
  • 40 g vanilkového cukru
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 1 Salko
  • 1 l plnotučného mléka
  • 1 tučná šlehačka (31%)
  • rum (podle chuti)

 

Postup:

  1. Žloutky našleháme šlehačem do pěny. Poté přilijeme Salko a mléko a šlehačku a vařečkou vmícháme.
  2. Pak směs přelijeme do hrnce se silným dnem, přidáme dřeň z vanilkového lusku a pomalu prohříváme na mírném plameni (pořád mícháme). Směs by neměla vřít, ale prohříváme tak dlouho, dokud směs nezačne houstnout a tvořit pěnu.
  3. Poté hrnec přendáme do dřezu se studenou vodou a za stálého míchání chladíme. Až je směs studená, tak vmícháme rum. Stačí přibližně cca 3dcl rumu, ale záleží čistě na vás. Po vychladnutí směs udržujte v chladnu (nejlépe v lednici).