Sváteční kuře

Kuře pokapané citronovou šťávou, potřené česnekovou směsí, upečené s bramborami a kořenovou zeleninou doměkka.

Ingredience:

  • 1200 g kuřete (jedno kuře v celku)
  • 600 g brambor
  • 160 g kořenové zeleniny (mrkev, celer)
  • 70 g sušených rajčat
  • 50 g másla
  • 40 g černých oliv bez pecek
  • 100 ml bílého vína
  • 2 lžíce oleje
  • 1 ks celého česneku
  • 1 ks citronu-šťáva
  • čerstvé bylinky
  • voda
  • sůl

 

Postup:

1. Oloupaný česnek rozpůlíme, dáme na pánev s rozehřátým olejem, přidáme sušená rajčata, na menší kousky nakrájené olivy, asi 3 minuty vše orestujeme a necháme vychladnout.
2. Očištěné kuře omyjeme, osušíme, po celém jeho povrchu (kromě prsíček) uděláme nožem malé zářezy, pak kuře potřeme citronovou šťávou, připravenou česnekovou směsí, osolíme a dáme do ledničky přes noc odležet.
3. Druhý den dáme do pekáčku zbylou česnekovou směs, přilijeme víno, položíme kuře prsíčky dolů, pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C za občasného přelévání výpekem a podle potřeby podlévání vodou 30 minut.
4. Mezitím si očistíme brambory i kořenovou zeleninu, vše nakrájíme na menší kousky, přidáme ke kuřeti, kuře otočíme, přidáme máslo, pečeme asi dalších 30 minut, až je kuře měkké a má zlatavou barvu.