Svatební koláčky

Jednoduchý recept na koláčky, které nesmí chybět při žádné české tradiční svatbě.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 130 g 100 % tuku
  • 130 g másla
  • 45 g čerstvého droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 2 ks žloutky
  • 1 ks balíček vanilinového cukru
  • kůra z 1 ks citrónu
  • špetka soli
  • 400 g plnotučného tvarohu
  • 100 g rozinek
  • 2 ks žloutku
  • 1 ks bílku
  • 2 ks balíčky vanilkového cukru
  • 3 ks vejce na potření koláčků
  • rum na namočení rozinek
  • 100 g cukru krupice
  • 75 g hladké mouky
  • 50 g másla

 

Postup:
1. Z droždí, lžíce cukru, mléka a dvou lžic mouky připravíme kvásek, vše rozmícháme a počkáme, až se nám na hladině vytvoří bubliny
2. Rozinky zalijeme rumem
3. V míse smícháme mouku s cukrem, vanilinovým cukrem, solí a citrónovou kůrou, do směsi nastrouháme oba tuky, přidáme žloutky a vykynutý kvásek, těsto důkladně zpracujeme vařečkou v míse
4. Těsto dále prohněteme na vále tak, aby se nelepilo, rozdělíme ho na čtyři díly a každý pak na pomoučeném vále rovnou rozválíme na cca 0,5 cm tloušťku a rádýlkem nakrájíme na čtverce o straně 4 cm
5. Z rozinek slijeme rum a zamícháme je s tvarohem a dalšími surovinami na hladkou náplň
6. Pomocí dvou lžiček na každý čtverec těsta dáme trochu náplně
7. Spojíme nejdříve dva protilehlé cípy a pak další dva cípy těsta tak, abychom vytvořili koláčky o velikosti většího vlašského ořechu
8. Každý pak namočíme v rozšlehaných vejcích a následně v drobence a umístíme je na plech potažený pečícím papírem (koláčky pokládáme dál od sebe, protože při pečení nakynou)
9. V předem předehřáté troubě na 180 °C a pečeme asi 15 minut, až nám koláčky zezlátnou.