Svatební koláčky

Jednoduchý recept na koláčky, které nesmí chybět při žádné české tradiční svatbě.

Ingredience (těsto):

  • 420 g hladké mouky 
  • 60 g cukru krupice 
  • 150 ml mléka
  • 60 g másla 
  • 2 vejce 
  • 15 g droždí 
  • citronová kůra 
  • sůl


 Ingredience (náplň):

  • povidla, mák, ořechová směs, tvaroh (zvolíme dle chutě)


Ingredience (drobenka):

  • 100 g hladké mouky 
  • 100 g cukru moučky 
  • 100 g másla


Ingredience (na potření):

  • 100 g másla 
  • 1 dcl rumu
  • trocha mléka


Postup:

Z mléka, droždí, trocha cukru a mouky připravíme kvásek. Do mísy nasypeme mouku, cukr, špetku soli, přidáme vejce a vykynutý kvásek a zaděláme na těsto. Na konec vmícháme rozpuštěné vlažné máslo, pomoučíme a necháme kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na menší kousky (uvedená dávka těsta vystačí cca na 60 koláčku, dělám je malé, ale záleží čistě na vás jak je chcete mít velké), koláčky roztáhneme a naplníme libovolnou náplní, zabalíme a poskládáme na vymazaný plech. Na plechu koláčkům vytvoříme lžíci důlek, potřeme je mlékem a dáme trochu povidel a na povidla drobenku. Dáme péct do předem vyhřáté trouby, do zlatova, hotové koláčky potíráme máslem s rumem a na závěr pocukrujeme moučkovým cukrem.