Šunkofleky

Oblíbený český recept na rychlou večeři, nebo oběd.

Ingredience:

  • 5 ks vejce
  • 100 ml mléko
  • 4 kapky olej
  • 300 g uzené maso
  • 400 g těstoviny fleky
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

Postup:
1. Těstoviny uvaříme ve slané vodě s několika kapkami oleje. Slijeme, krátce propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Vařené uzené maso nebo šunku nakrájíme asi na centimetrové kostičky. Troubu předehřejeme na 220 °C.
2. Do zapékací mísy dáme okapané těstoviny, promícháme s kostkami masa, napěchujeme a dáme na 15 minut do trouby.
3. Mezitím rozšleháme vejce v mléce, dostatečně osolíme a opepříme. Vaječnou směsí zalijeme částečně zapečené šunkofleky. Teplotu zmírníme na 180 °C a šunkofleky dopečeme.
4. Upečené šunkofleky chutnají výborně s kyselými okurkami. Můžeme je doplnit i čerstvým salátem. Podle chuti můžeme přidat do fleků i kukuřici nebo jinou zeleninu.