Staročeský švestkový koláč

Česká klasika, v troubě upečený koláč zdobený švestkami a drobenkou nebo mákem a cukrem.

Ingredience:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g rostlinného tuku
  • 70 g cukru
  • 20 g droždí
  • 2 ks žloutky
  • 200 ml mléka
  • špetka soli
  • mouka na vysypání
  • tuk na vymazání formy
  • 500-600 g švestek
  • drobenka nebo mák a cukr

 

Postup:
1. Polohrubou mouku prosejeme do mísy, vytvoříme důlek, do kterého vsypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem, kvásek necháme vzejít
2. K hotovému kvásku přidáme dalších 100 ml mléka, žloutky, rozpuštěný tuk a špetku soli, vypracujeme středně tuhé těsto, necháme ho vykynout
3. Plech nebo koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou, rozprostřeme těsto a necháme ještě chvíli kynout
4. Povrch koláče poklademe půlkami vypeckovaných švestek a posypeme drobenkou nebo mákem a cukrem
5. V troubě vyhřáté na 180 °C koláč upečeme.