Špenátové lasagne

Jedna z variací na oblíbený italský pokrm se špatném a žampiony.

Ingredience:

  • 400 g žampionů portobello
  • 450 g mraženého listového špenátu
  • 9 plátků lasagní
  • 200 ml smetany
  • 200 g strouhaného sýra (např. parmazán)
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 0,5 lžičky másla
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek

 

Postup:

1. Cibuli i stroužek česneku oloupeme. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, česnek rozdrtíme stranou nože a pak nakrájíme na drobné kostičky. Špenát necháme volně roztát. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky.
2. Na rozehřátém oleji nejprve zesklovatíme cibuli s česnekem, poté přidáme houby a dusíme asi 5 až 8 minut do změknutí. Poté přidáme špenát, přiklopíme poklici a necháme dusit dalších asi 5 minut. Dochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.
3. Do zapékací misky vymazané máslem střídavě vrstvíme pláty lasagní a náplně. Zalijeme smetanou, zasypeme strouhaným sýrem a dáme péct do trouby rozheřáté na 200 °C na 35 minut. Hotové lasagne rozdělíme na jednotlivé porce a ještě teplé podáváme.